AHV: 400.000 kilograma hrane uništeno tokom pandemije na Kosovu

hrana uništena agencija za hranu i veterinu
FOTO: Gazeta Express

Samo tokom pandemije uništeno je oko 400.000 kilograma proizvoda koji nisu ispunjavali neophodne standarde za konzumiranje, potvrđeno je iz kosovske Agencije za hranu i veterinu (AHV).

Portparol ove agencije, Ljamir Tači (Lamir Thaçi), u intervjuu za Ekonomia Online, kaže da je glavni fokus Agencije u pogledu javnog zdravlja, kontrola prehrambenih proizvoda tj. – da proizvodi koje potrošači konzumiraju budu sigurni za upotrebu.

„Sve vreme smo proveravali prehrambene proizvode na Kosovu i bili su na bezbednom nivou… Učestalost kontrola bila je manja na pijacama, a sanitarni inspektori su preseljeni na teren gde su kontrolisali bezbednost hrane“, objasnio je Tači.

Tači kaže da se kontrola na prelazima sprovodi u potpunosti.

„Kontrola hrane na Kosovu je standardna, i vrši se kao i u drugim zemljama. Pravni akti u oblasti bezbednosti hrane usklađeni su sa zakonima EU i proizvodi se kontrolišu na isti način na Kosovu“, dodao je.

Veća količina prehrambenih proizvoda summnjivog kvaliteta zaplenjena je tokom pandemije.

„Čak i tokom pandemije uklonili smo proizvode sa tržišta i zaplenili ih samo kako bismo sprečili ulazak sumnjivih proizvoda na tržište. Čak i u tom periodu imali smo 400.000 kilograma uništenih proizvoda koji nisu ispunjavali uslove za konzumiranje“, izjavio je Tači.

Od ukupne količine uništenih proizvoda, čak 100.000 kilograma je životinjskog porekla.

Osim kontrola koje vrši na terenu, ova Agencija preduzima akcije i na osnovu dopisa koje upućuju razne međunarodne organizacije.

„U kom god obliku da nam stigne (dopis). Taj proizvod napušta tržište“, poručio je.

Tači je naglasio da je polje kontrole veoma složeno i da bi svi trebalo da budu oprezni, uključujući i potrošače, jer, kako je dodao, „prehrambeni proizvodi nisu pod nadzorom države“.

Sve podatke o nepravilnostima koje Agencija za hranu i veterinu prikupi šalje pravosudnim organima koji potom nastavljaju da se bave ovim slučajevima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.