Ahtisari podržao članstvo Kosova u UNESCO

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi sastao se juče u Helsinkiju sa predsednikom Inicijative za rešavanje kriza (CMI), Martijem Ahtisarijem, na čiji poziv je i boravio u jednodnevnoj radnoj poseti finskoj prestonici. Ahtisari je "snažno" podržao članstvo Kosova u UNESCO, saopštilo je ovo ministarstvo iz Prištine​.

Ahtisari, koji je i dalje aktivan u tzv. mirovnim inicijativama i misijama u svetu, interesovao se za najnovija zbivanja na Kosovu. Seljimi i Ahtisari su razgovarali o procesu evropskih integracija, kao i o procesu učlanjenja Kosova u UNESCO, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

Seljimi je informisao Ahtisarija o strateškom pristupu Kosova, o procesu lobiranja i najnovijim informacijama u vezi sa procesom glasanja za članstvo  u ovu najvažniju svetsku organizaciji za nauku, obrazovanje i kulturu, i zahvalio na Ahtisarijevoj "predanosti i podršci u procesu integracije Kosova u međunarodnu zajednicu." 

Marti Ahtisari je bivši predsednik Finske, diplomata i posrednik u mirovnim inicijativama za Ujedinjene Nacije. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2008. Srpskoj javnosti poznat je kao tvorac Predloga za sveobuhvatno rešenje pitanja statusa Kosova 2007, koji je srpska skupština odbila. Iako imenovan od strane tadašnjeg Generalnog sekretara UN Kofija Anana za specijalnog izaslanika za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, njegov plan nije prihvatio ni Savet bezbednosti. Ipak, u javnosti poznat kao Ahtisarijev plan, on je postao osnova za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008, čije su osnove utemeljene i u kosovski Ustav. Sam Ahtisarijev rad na terenu u delu javnosti pratile su i neke od kontraverzi o navodnom primanju mita što je njegova kancelarija demantovala.

Kosovska strana glasanje za prijem UNESCO očekuje u novembru. Ove nedelje Kosovo je dobilo i podršku Danske.

 


Kosovo je 16. jula podnelo zahtev za učlanjenje u UNESCO, a  11. septembra i zvanično dospelo na dnevni red sastanka izvršnog tela UNESCO-a, koji je zakazan za oktobar, nakon što su zahtev Kosova podržale, to jest, potpisale 44 države članice UNESCO-a, koliko je bilo potrebno da bi se na zasedanju izvršnog tela raspravljalo o prijemu Kosova. 


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.