Aktivistkinje o civilnom društvu na Kosovu: Integritet ličnosti određuje nezavisnost rada

 

Na nešto više od 1.5 miliona stanovnika koliko ih je evidentirano cenzusom 2011., prema podacima kosovskog ministarstva javne uprave, na Kosovu ima 8.112 registrovanih domaćih organizacija civilnog društva i 456 međunarodnih organizacija. O civilnom društvu na Kosovu, ali i ženama u civilnom društvu – za KoSSev u prvoj emisiji u video formatu novog serijala „Iz dve perspektive“, govore aktivistkinje Bojana Manitašević iz Gračanice i Nora Ahmetaj iz Prištine.

Dve aktivistkinje neretko imaju suprotstavljene perspektive koje odražavaju drugačiju poziciju i uticaj civilnog društva iz većinske – albanske i nevećinske zajednice.

Dok Nora Ahmetaj žene vidi kao pokretače civilnog društva na Kosovu, Bojana Manitašević smatra da žene u civilnom sektoru nisu ni dovoljno zastupljene, ni dovoljno aktivne. Takođe, naše sagovornice imaju drugačiji utisak o uticaju civilnog društva, pa Ahmetaj smatra da je „civilno društvo dosta uticalo da se mnjenje građana i da se svest promeni’’, za razliku od njene sagovornica iz Gračanice.

Civilno društvo nije dovoljno jako da utiče na bitne procese u društvu, kaže Manitašević. Pored toga, Manitašević smatra da kosovsko civilno društvo nema jasnu viziju: ’’Vizije oganizacija civilnog društva postoje samo na papiru u praksi je sasvim drugačija situacija’’.

Bojana Manitašević iz Gračanice
Bojana Manitašević iz Gračanice

O zakonskim procedurama koje regulišu rad organizacija civilnog društva na Kosovu, Bojana Manitašević kaže da su te procedure urađene „po evropskim standardima, na lošem srpskom jeziku.“ Nora Ahetaj, s druge strane, smatra da je zakonski okvir o organizacijama civilnog društva previše restriktivan.

Civilno društvo nije ni nezavisno, tvrdi Manitašević. Ipak, integritet ličnosti je taj važni faktor koji utiče na nezavisnost rada organizacija civilnog društva, dopunjuje Ahmetaj. Obe sagovornice slažu se u tome da postoji politički uticaj na rad organizacija civilnog društva i to, kako direktnog, tako i posrednog.

Manitašević dodaje i da „sama nestabilna politička situacija utiče na rad i rezultate organizacija civilnog društva“. Saradnju organizacija civilnog društva i trenutne vlasti ocenjuje i kao „selektivnu.“

Nora Ahmetaj iz Prištine
Nora Ahmetaj iz Prištine

Govoreći o aktivizmu na Kosovu, Nora Ahmetaj iznela je mišljenje da su ljudi postali pasivni i umorni.

„Naša očekivanja pre rata i posle rata su bila previsoka. Ja ponekad mislim da smo svi postali kao zombiji, čekamo a ne znamo koga i šta čekamo,“ zaključuje Ahmetaj.

 


Emisija Iz dve perspektive snimljena je kao deo aktivnosti projekta „Podrška stvaranju društvenih veza i zaštiti manjina na Kosovu“. Ovaj projekat finansira IOM (Međunarodna organizacije za migracije), koji je podržala Britanska ambasada u Prištini. Mišljenja, stavovi, zaključci ili preporuke izneseni u ovom prilogu ne izražavaju nužno stavove donatora i portala KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.