Agencija za borbu protiv korupcije tokom 2020. pokrenula 160 slučajeva sukoba interesa, 33 protiv visokih zvaničnika

agencija za borbu protiv korupcije
Foto: Lajmi.net

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je prošle godine 160 slučajeva sukoba interesa. Od toga su 77 obrađivale nadležne vlasti, dok postoje i 33 visoka zvaničnika. Takođe, tokom ovog perioda podnete su 124 krivične prijave, od kojih je 95 poslato Tužilaštvu, piše KosovaPress.

Ovo je najavio direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Šaip Havoli, koji je naglasio da je među ovim krivičnim prijavama 112 zatvorenih predmeta i preko 60 administrativnih prekršaja.

„Tužilaštvu je poslato 95 krivičnih prijava, 16 informacija, podaci Tužilaštvu i 13 policiji. Državnom Tužilaštvu je upućeno 111 krivičnih prijava i postupaka za 172 osobe. 13 informacija poslato je Kosovskoj policiji za 8 osoba, dok je 16 zahteva upućeno odgovarajućim telima za pokretanje upravnih postupaka zbog prekršaja za 25 osoba “, najavio je Havoli.

Havoli je u objavljivanju godišnjeg izveštaja rekao da je tokom prethodne godine Agencija  obradila 313 slučajeva.

“Za 2020 godinu imamo oko 22 osuđujuće presude i 1 oslobađajuću presudu u vezi sa radom i aktivnostima tužilaštva i sudova u vezi sa slučajevima Agencije za borbu protiv korupcije. Što se tiče pitanja signalizacije, Agencija za borbu protiv korupcije imala je oko 5 slučajeva koji se odnose na spoljnu signalizaciju i svi ti slučajevi su tretirani i dobili su konačni epilog. Takođe, odgovorna lica u institucijama su donela svoj izveštaj u vezi sa radom interne signalizacije i prijavila 129 odgovornih lica u vezi sa pitanjem signalizacije “, dodao je Havoli.

Havoli je rekao da je 5.693 zvaničnika prijavilo imovinu tokom protekle godine, dok je preko 950 njih podvrgnuto potpunoj kontroli.

„Što se tiče sprečavanja sukoba interesa, ovde smo imali veliki broj slučajeva koji se odnose na pitanje sprečavanja sukoba interesa, za više zvaničnike, nadležne organe. Agencija za Borbu Protiv Korupcije pokrenula je 160 slučajeva sukoba interesa „Iako je, što se tiče odgovornih organa, veliki broj onih koji su se bavili ovom temom. Postoji 77 slučajeva koji se odnose na odgovorne organe u institucijama“, izjavio je on.

Između ostalog, direktor ove Agencije kazao je da do 31. marta viši zvaničnici imaju priliku da prijave svoju imovinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.