Abazović: Za mene je inicijativa Otvoreni Balkan čedo Berlinskog procesa

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je za njega inicijativa Otvoreni Balkan čedo Berlinskog procesa i da je reč o dva kompatibilna procesa.

„Oni podrazumevaju ekonomsku saradnju, rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični. Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta – politička i ekonomska stabilnost“, kazao je Abazović gostujući sinoć na Televiziji Crne Gore.

Dodao je da Crna Gora može da izabere i da bude zatvorena država, ali je upozorio da je to neće nikud dovesti.

„Ako ne možemo biti kompatibilni sa zemljama regiona, šta da očekujemo sutra u Evropskoj uniji. Više granica, više šverca, manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem“, poručio je Abazović.

Istakao je i da sve što ide u prilog stvaranju novih tenzija i podele, ne može biti zvanična politika Crne Gore.

Za razliku od njega, ministar odbrane Raško Konjević izjavio je, nakon sastanka Severoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu, da Crnoj Gori nije mesto u Otvorenom Balkanu.

„Cilj Crne Gore su reforme što pre i Evropska unija, a ne Otvoreni Balkan gde treba da budemo u društvu nekih zemalja koje ne prihvataju da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i ne žele da isprate politiku EU u toj oblasti“, kazao je Konjević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.