AAK: Izjava Dauta Haradinaja nije bila poziv na etničko čišćenje

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Alijansa za budućnost Kosova (AAK), nakon izjava od strane lokalnih i međunarodnih zvaničnika protiv izjave poslanika Dauta Haradinaja – smatra da osa problema nisu izjave političara na Kosovu, nego akcije Srbije protiv Kosova.

Saopštenje AAK-a:

Osa problema nisu izjave političara na Kosovu, nego akcije Srbije protiv Kosova. Izjava poslanika Dauta Haradinaja izvučena je iz konteksta i nije pozivala na etničko čišćenje, kao što su to predstavili neki mediji, veća alarmiranje zbog provokacija Srbije prema Kosovu, kroz slučaj bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, što može imati ozbiljne posledice za sve. Iako je izjava poslanika Haradinaja imala emotivnu notu, to treba posmatrati kao što jeste. 

Pročitajte još:

Tači o Haradinajevoj izjavi: Vraća na gorku prošlost

Kancelarija EU osudila Haradinajevu izjavu od petka

Vučić: Na pretnje mogu da odgovorim pretnjama, ali pozivam Albance na dijalog

Delavi posle Haradinajeve pretnje: U Evropi nema mesta opasnoj retorici o etničkom čišćenju​

Daut Haradinaj: Kosovo bez Srba ukoliko Ramuša izruče Srbiji

Za sve one koji ne znaju, ili se ne sećaju, Ramuš Haradinaj je štitio civile i decu na Kosovu. Ramuš Haradinaj je branio srpske crkve na Kosovu. On je štitio srpsko stanovništvo, i u miru stvorio programe za integraciju Srba u kosovske institucije. Prvi se suprotstavio verskom ekstremizmu.

I sada, neki ljudi i neki regioni, unutar i van Kosova, žele da izoluju Ramuša Haradinaja i izazovu još jednu opasnu situaciju na Kosovu! AAK i njene članice, bez izuzetka, poštuju državno zakonsko pravo, u kojem svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, imaju jednaka prava. Međutim, ni pod kojim okolnostima, nikada se nećemo složiti sa provokacijama koje je stvorila Srbija kroz slučaj Ramuša Haradinaja.

Danas je poslednji put da kažemo stop provokacijama, a za to ozbiljno računamo na pomoć naših partnera.

Osa problema nisu izjave političara na Kosovu, nego konkretne akcije Srbije, i unutar i van teritorije Kosova.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.