93 odsto građana na Kosovu platilo račun za struju za februar po staroj tarifi

kesco računi struja
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na osnovu analize KESCO-a za februarske račune, oko 93 odsto potrošača, plaćalo je struju po starim tarifama. Dakle, nove tarife za struju na njih nisu uticale. Ovo se dogodilo nakon što je KESCO, uz odobrenje RUE, od 9. februara počeo sa merenjem od 0 kVh za račune za februar mesec i to je dovelo do toga da 93 odsto potrošača nije pogođeno novim cenama, jer potrošači nisu prešli 800kVh, što se obračunava po starim tarifama, pre 9. februara.

Međutim, već je počeo period kada su na snazi nove tarife, sa novim cenama. Poznato je da već sada za sve potrošače u domaćinstvu blok-tarifa počinje da važi od potrošnje preko 800kVh. Pod ovakvim okolnostima, oni mole potrošače da budu izuzetno oprezni u kontroli potrošnje, jer su za ovu potrošnju iznosi tarife znatno veći.

U vezi sa primenom novih tarifa i kako bi pomogli potrošačima da ne pređu cenzus blok tarifa, KESCO će takođe pokrenuti kampanju podizanja svesti počevši od ovog meseca.

Cene električne energije su značajno porasle kao rezultat njihovog rasta na međunarodnim berzama, gde je na kraju godine bila i do deset puta veća u odnosu na isti period prethodnih godina.

Ni Kosovo nije moglo da ih izbegne, jer je zemlja uvoznica, gde se znatna količina struje mora obezbediti uvozom tokom zimskog perioda, kada je potražnja u Evropi veća, a samim tim i cena.

Efikasno korišćenje električne energije i alternativnih oblika grejanja, smanjuje zavisnost od uvoza, a samim tim i uticaj globalnih cena na nas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.