Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Svetski poznatu Školu umetnosti iz Glazgova, ponovo je, nakon četiri godine, zahvatio požar. Vatru gasi oko 120 vatrogasaca. Nema povređenih. Kasno sinoć, plamen je baš kao i u maju pre četiri godine, zahvatio zgradu Mekintoš u okviru univerzitetskog kompleksa u Glazgovu, a zatim se proširio i na susedne objekte. Zgrada Mekintoš izgrađena je daleke 1909. godine, a ime je dobila po svom dizajneru, arhitekti Čarlsu Renieu Mekintošu. Kralјevski institut britanskih arhitekata proglasio je objekat najbolјom britanskom građevinom u poslednjih 175 godina.

Neizmerno mi je žao takve građevine. Neko je ceo svoj život posvetio i neki drugi kasnije nekoliko svojih života su joj posvetili, a sada je više nema. Moram da podsetim na još samo neke kojih takođe nema i za koje znam kada su i zašto nestale:

Manastir Svetog Uroša (14. vek), u Gornjem Nerodimlјu; u Binaču pored Vitine, manastir Svetog Arhanđela Gavrila (14. vek); u Donjem Nerodimlјu: Crkva Svetog Stefana (14. vek) i Svetog Nikole letnjeg, Crkva Svetog Marka Koriškog (15. vek) i crkva Svetog Ilije u Ljubiždi kod Prizrena (16. vek), crkva Svetog Nikole u Prizrenu (14 vek), crkva Presvete Bogorodice u Mušutištu. Crkva Svetog Jovana Preteče u Samodreži, Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Belom Polјu kod Peći (14. vek), Pet crkava iz 14. i 16. veka, i oko trideset četiri crkve iz 19. i 20 veka. Manastirska crkva Svete Trojice u Mušutištu (14. vek), Crkva Svetog Nikole u Slovinju (16. vek), Svetih Apostola Petra i Pavla u Suvoj Reci, Crkva Svetog Nikole u Kijevu kod Kline (14. vek), i Svetog Ilije u Smaću; Crkva Svete Trojice u Žitinju kod Vitine, Svetog Spasa u Dvoranima, Svete Trojice u Grmovu kod Vitine, i Svete Petke u Klokotu, Crkva Hrista Spasa u Prištini, Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Dolcu kod Kline…

I još do 137…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.