Gujon iz jednog od 60 plastenika na Kosovu: Da porodice budu jače i samostalnije

„Evo me u jednom od šezdeset plastenika koje smo kupili ovog proleća za Srbe na Kosovu i Metohiji. Vrednost naše investicije je 30.000 evra. Možda se pitate čemu služi jedan plastenik. Evo odgovora oko mene – pogledajte visinu paradajza. Plastenik omogućava da sezona traje znatno duže – od marta do novembra. Tako da porodice koje se bave poljoprivredom u plastenicima mogu da proizvode duže, više i zahvaljujući tome one su jače i samostalnije. Zato treba da uložimo u poljoprivredu, jer omogućava opstanak Srba i ovih porodica koje se bave poljoprivredom na Kosovu i Metohiji.“ Ovom porukom se iz Mogile svojim pratiocima na društvenim mrežama obratio francuski humanitarac, Arno Gujon.

Tokom posete Kosovu i Metohiji obišao je neke od porodica koje su dobile plastenike u okviru jedne od najskorijih akcija organizacije kojom rukovodi – „Solidarnost za Kosovo“.

Osim današnjeg video zapisa, na Fejsbuku je podelio i fotografije poseta. Oduševljenje nije krio Gujon, kao ni porodice koje sada poseduju plastenike.

Podsetimo, Solidarnost za Kosovo finansira i izgradnju farme za tov živine na Kosovu, kao i izgradnju zaštitnog bedema oko manastira Banjska na Severu Kosova, čija je vrednost 30.000 evra. U toku su i pripreme za odlazak 42 dece iz enklava na more. Ovo je sedmi put kako mališani iz srpskih sredina na KiM odlaze na more pod pokroviteljstvom Solidarnosti za Kosovo.

Pročitajte još:

Gujonu povelja MSP-a za humanitarni rad na KiM-u i zalaganje za promenu slike o SrbijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.