24 godine od bombardovanja zgrade SUP-a u Kosovskoj Mitrovici

Na današnji dan, pre 24 godine sa dva projektila u nedelju u 8.45 pogođena je zgrada SUP-a u Kosovskoj Mitrovici.

Živote su tada izgubili načelnik službe za upravne poslove, Milomir Aksentijević, policajac, Nenad Vitković, kao i civil Hasiba Mešekrani koja je stradala u svom stanu u obližnjoj zgradi.

Više od 10 pripadnika MUP-a, kao i 25 civila teže je i lakše ranjeno.

Usled snažne eksplozije, popucali su prozori u većem delu grada, a obližnje dečje igralište bilo je prekriveno betonskim blokovima. Geleri su mogli da se vide u čitavom kvartu grada u kojem se nalazila nekadašnja višespratnica, a više objekata, uključujući privatne stanove je oštećeno.

Zgrada u kojoj je živela Hasibe Mešahrani najteže je oštećena uz par okolnih zgrada, a na mestu na kojem je bio stan Mešahrani, posle bombardovanja ostala je rupa. Zgrada je kasnije obnovljena.

Više žrtava izbegnuto je zato što je, usled rizika da će NATO bombardovati ovu zgradu, osoblje iz SUP-a već bilo izmešteno. Takođe, bombardovana je u jutarnjim nedeljnim satima kada deca još uvek nisu izašla na igralište u blizini.

Gde se nekada nalazila zgrada srpskog SUP-a, sada je zgrada Rektorata i fakulteta prištinskog univerziteta.

U dvorištu Rektorata postavljeno je spomen obeležje sa porukom “Ne umiru oni kojih se sećamo“.

Za ovaj zločin nije niko odgovarao, a civilne žrtve je portparol NATO-a tokom bombardovanja, Džejmi Šea, opisao kao „kolateralnu štetu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.