2018. platforma kosovske vlade za "završnu fazu" dijaloga BG-PR?

Kosovska vlada naredne godine treba da pripremi platformu za "završnu fazu" dijaloga Beograda i Prištine, kaže kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Platformu je najavio sredinom oktobra, ali i dalje nema preciznih informacija kada bi trebalo da bude izrađena, kao i ko bi tačno trebalo da učestvuje u njenoj izradi.

"Za godinu koja dolazi očekuje nas puno posla. Vlada treba da pripremi platformu za završnu fazu dijaloga i za ovo smo se konsultovali sa Predsednikom i Predsednikom Skupštine," kazao je kosovski premijer na jučerašnjoj sednici kosovske vlade.

Kosovsku vladu čini 21 ministarstvo, a na čelu tri ministarstva su ministri iz redova Srpske liste. 


Haradinaj je platformu najavio sredinom oktobra.

"Da bismo išli održivijim putem, složili smo se i sa Predsednikom i sa Predsednikom Skupštine da se pripremi platforma za ovaj dijalog, a koju bi izradila vlada. Konsultovaćemo se sa ekspertima u kancelariji predsednika i svima ostalima, i trebalo bi da je prosledimo parlamentu," kazao je tada Haradinaj. 

Ocenio je tada i da Kosovo još uvek nije razjasnilo svoju ulogu u dosadašnjem dijalogu, kao ni to šta želi:

"Moramo da rasčistimo šta želimo, a ne da neko dođe u parlament i da nas iznenadi sporazumom. To je rizik, a ja to ne želim da radim."

U saopštenju iz kabineta kosovskog premijera nisu, međutim, navedeni drugi detalji u vezi sa najavljenom platformom, a među "ostalim pitanjima koja se prenose u narednu godinu", osim Trepče su – dodao je Haradinaj – i transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, pitanje liberalizacije viza i demarkacija sa Crnom Gorom.

Za Beograd najniži intenzitet razgovora do sada

Intenzitet dijaloga u Briselu, sa druge strane, tokom ove godine bio je najniži od početka čitavog procesa 2013. godine – kako to ocenjuje Beograd.

Vučić i Tači poslednji put u avgustu

Poslednji susret na visokom političkom nivou održali su srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači – uz visoku predstavnicu Federiku Mogerini – 31. avgusta.

Iz Prištine očekuju priznanje Srbije i stolicu u UN

Ipak, i kosovski zvaničnici i predstavnici EU su tokom ove godine najavljivali novu, odnosno završnu fazu dijaloga, što bi, kako to kosovski zvaničnici smatraju – trebalo da podrazumeva srpsko priznanje Kosova ili pravo Kosova na stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Nova inicijativa – da se uključe SAD i Rusija?

Zahtevali su i da se u dijalog uključi Amerika, dok je srpska strana, prema rečima Predsednika Srbije – dobila potvrdu da je Ruska federacija, ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega uključe SAD, spremna da se uključi u ovaj dijalog. 

Međutim, upravo je zahtev Prištine, kako navode Novosti – "glavna prepreka da se nastave razgovori", koji su najavljivani za januar, a koji "nisu na vidiku čak ni u januaru", iako iz kabineta Federike Mogerini nastoje da novu rundu zakažu do kraja prvog meseca u novoj godini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.