17 godina od bombardovanja SRJ obeleženo u Kosovskoj Mitrovici: "Sećanje na zločinačku agresiju NATO-a"

Dvadeset i četvrti mart 1999. godine nije slomio, ni ubio naš duh. I danas, 17 godina od kad je počela agresija, okupljeni smo da odamo poštu i počast onima koji su za našu zemlju pali, i njima slava i hvala – poručio je danas u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On je, povodom obeležavanja 17 godina od NATO bombardovanja, položio venac na trg Braće Milića i spomenik posvećen žrtvama NATO bombardovanja i ubijenima tokom 1999. – "Istina" i prisustvovao svečanoj akademiji "Srbijo pamti!", u Mitrovičkom dvoru. Sedamnaestogodišnjicu početka bombardovanja obeležili su i predstavnici opozicione Skupštine AP Kosova i Metohije. Oni su, sa druge strane, poručili da je, kako su rekli, vreme da se pokrene inicijativa za referendum protiv ulaska Srbije u NATO, kao i povratak 1.000 srpskih vojnika i policajaca na KiM, dodajući da Srbija treba da zatraži uklanjanje američke baze – "Bondstil" sa Kosova. 

"Dvadeset i četvrti mart 1999. godine je datum koji u našem istorijskom sećanju zauvek ostaje datum kojim obeležavamo sećanje na zločinačku agresiju NATO pakta na našu zemlju. Agresija na našu zemlju izvršena je sa ciljem da naš narod bude proteran sa svojih vekovnih ognjišta, da na delu naše teritorije bude uveden režim drugačiji od onog koji je propisan našim Ustavom, zakonom, našim normama domaćeg i međunarodnog prava," rekao je Đurić na svečanoj akademiji, dodajući:

U Zvečanu otkriven spomenik stradalima od 1998. do 2001.

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

U opštini Zvečan danas je, takođe, u blizini hrama u ovom mestu, otkriven spomenik stradalima od 1998. do 2001. godine, posvećen – Vojislavu Antoviću,  Božidaru Božoviću, Desimiru Vasiću, Milomiru ksentijeviću, Nenadu Vitkoviću, Miroljubu Ristiću, Predragu Đorševiću, Dejanu Đokiću, Darku Ivazu, Dejanu Miloviću, Aksentiju Krivokapiću, Draganu Mladenoviću i Dejanu Trebješaninu. 

"Kad govorimo o međunarodnom pravu, ovog dana treba reći i to da je 24. marta 1999. godine Savezna Republika Jugoslavija napadnuta bez objave rata, bacajući pod noge sve norme međunarodnog prava, povelju UN-a, sve one principe za koje se savremeno čovečanstvo zalagalo i nadalo da će važiti od Drugog svetskog rata naovamo; 24. marta otvorena su vrata mnogim budućim kršenjima i gaženju međunarodnog, pojedinačnih i kolektivnih prava."

Đurić je, takođe, naveo da, da nije bilo 24. marta, ne bi bilo ni 17. marta, kao ni 10. juna, nakon čega su naši ljudi, kako je rekao, bili primorani da pred "bombama i neprincipijalnom politikom nekih prethodnih generacija u zbegu i muci napuštaju ovu našu teritoriju".

On je poručio i da treba da čuvamo "naš amanet – naše Kosovo i Metohiju".

"Mi ćemo to zajednički da radimo, da negujemo i sećanje i spomen na one koji su ugradili same sebe u temelje naših današnjih života. Oni su dali život da bismo mi, danas, mogli da budemo i u ovoj sali, ovde. Ako budemo kao ljudi, makar delimično, vrednovali žrtve koje su za nas položene, siguran sam i da ćemo biti i bolji i dostojniji i da će društvo u kome živimo biti bolje i dostojnije," zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Današnjoj akademiji i polaganju venaca su, pored direktora Kancelarije za KiM, prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Takođe, prisutni su bili i zamenici direktora Kancelarije za KiM, srpski predstavnici u kosovskoj vladi – zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, predsednik liste Srpska, Slavko Simić, ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, kao i oficir za vezu sa Prištinom, Dejan Pavićević.  

SAP KiM: Nikad da ne zaboravimo žrtve; pokrenuti inicijativu za referendum protiv ulaska Srbije u NATO i inicijativu za povratak 1.000 srpskih vojnika i policajaca na KiM; Srbija da zatraži uklanjanje Bondstila

I delegacija SAP KiM obeležila je danas 17 godina od početka NATO bombardovanja, položivši vence na spomenik "Istine", podsetivši na broj žrtava, ali i uputivši poruke aktuelnoj vladi. Pored nekadašnjeg predsednika opštine Zubin Potok, u delegaciji SAP KiM-a bio je i nekadašnji lider Srba sa Severa i potpredsednik DSS-a, Marko Jakšić.

"Danas smo ovde kao delegacija Skupštine AP KiM da posetimo spomenik žrtvama NATO agresije u Kosovskoj Mitrovici, da se podsetimo na te dane i da nikad ne zaboravimo žrtve. Moramo se setiti te 1999. godine kada je NATO agresor pobio preko 3.500 ljudi, kada je ranjeno preko 12.500 ljudi, kada je uništeno oko 200 crkava, proterano preko 200.000 Srba. Kada je ubijeno 88 dece, kada je uništeno 44 mostova u državi Srbiji," kazao je Slaviša Ristić. 

On je dodao da su pred spomenikom "Istina" kako bi se "setili naših junaka koji su dali svoje živote za odbranu svoje zemlje", te da je "obaveza da mi, koji smo ostali živi posle 1999. godine, radimo isto – da čuvamo Republiku Srbiju, Ustav i poredak Republike Srbije na ovim prostorima", a ne da se "ponašamo kao aktuelna vlast koja nam preporučuje da nas NATO brani".

Ristić je, takođe, poručio da je "vreme" da se pokrene inicijativa za održavanje referenduma protiv ulaska Srbije u NATO-u, kao i inicijativa za povratak 1.000 srpskih vojnika i policajaca na KiM, a da Srbija treba da zatraži "uklanjanje NATO baze na KiM-u – Bondstil".

"Ako je država Srbija neutralna, ako u Rezoluciju 1244 piše jasno da su Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, NATO nema pravo da ima svoju bazu na teritoriji Srbije," naveo je Ristić.

Početak bombardovanja obeležen je i u Zvečanu i Leposaviću, u Kosovskoj Mitrovici i sirenom koja je pre 17 godina označavala početak vazdušne opasnosti, a parastos žrtvama NATO bombardovanja služen je i u Gračanici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.