16 srpskih kamiona ušlo je na Kosovo sa dokumentima „Republika Kosovo“

prelaz jarinje
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Nakon što se u dokumentima Kosovo navelo kao republika, 16 kamiona sa robom iz Srbije ušlo je na Kosovo.

Međutim, 13 drugih kamiona koji nisu poštovali nove mere reciprociteta nisu mogli da uđu na Kosovo.

Prema rečima portparola kosovske carine Adriatika Staviljecija (Adriatik Stavilleci), odluka je dala efekte, neki automobili su se vratili, ali uvoz iz ove zemlje nije u celini zaustavljen, prenosi KOHA.

Odluka o povećanju mera reciprociteta obavezuje Agenciju za hranu i veterinu da u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima upotrebljava grb i ime Republika Kosovo.

Kriterijumi postavljeni odlukom prethodne vlade, prema rečima portparola ove agencije, Ljamira Tačija (Lamir Thaci), primenjuju se tokom unutrašnje i granične kontrole.

Od Ministarstva spoljnih poslova, odnosno iz Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu o tome koliko je srpskih kompanija od ove kancelarije zatražilo dozvolu za izvoz robe na Kosovo prema novim trgovinskim pravilima, nije bilo odgovora.

Pored odluke, Ministarstvo ekonomije je usvojilo Pravilnik o sprovođenju mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Poziva Tržišnu inspekciju da sa tržišta ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom, obraćajući posebnu pažnju na to da su nacionalna obeležja usaglašena.

Vlada na čelu sa Kurtijem, 31. marta, odlučila je da ukine carinske dažbine i postepeno uspostavi reciprocitet, dok ih je pooštrila malo pre nego što je otišla sa vlasti.

Ukidanjem carina uvoz iz Srbije za dva meseca iznosio je oko 35 miliona evra, a izvoz samo oko tri miliona evra.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.