15. oktobra počinje uklanjanje barikade "Park mira" u Mitrovici

Izvor: Veriu.info (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uklanjanje barikade – takozvani "Park mira" na glavnom mostu preko reke Ibar koji deli južnu i severnu Mitrovicu, kao i oslobađanje mosta za saobraćaj, deo je sporazuma o slobodi kretanja, koji je postignut pregovorima u Briselu, u kojem učestvuju Kosovo i Srbija, uz posredovanje Evropske unije. Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri izjavio je za Radio slobodnu Evropu da će projekat za ukidanje takozvanog Parka mira i revitalizacije glavnog mosta na Ibru početi 15. oktobra.

"Ovo će stupiti na snagu od 15. oktobra sve do juna naredne godine, gde će most na Ibru biti kompletno revitalizovan sa dve kružne raskrsnice, južno i severno. Tu će se nalaziti dečja igrališta i to na obe strane. Most će biti spreman za saobraćaj u junu naredne godine i omogućiće slobodno kretanje pešaka, bicikala i svih motornih vozila," rekao je Bahtiri.

On je istakao da sada kada bude počela realizacija projekta, sve strukture iz dve opštine, na jugu i na severu Mitrovice treba da budu informisane.

S druge strane, gradonačelnik severne Mitrovice, Goran Rakić, nije bio dostupan da potvrdi da li je strukturama opštine Severna Mitrovica najavljeno kada će se započeti sa realizacijom projekta za revitalizaciju glavnog mosta na Ibru.

Ali predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, izjavila je za Radio slobodna Evropa da pored činjenice da je postignut sporazum, institucija koju ona vodi još uvek nema informaciju o tome.

"Sutra je 1. oktobar. U vezi sa ovim pitanjem, nismo razgovarali ništa zvanično u skupštini. Ali to ne znači da nećemo. Gradonačelnik nije informisan jer je sada na službenom putu. Da li će to biti tema razgovora, ja ne znam. Sada nije na dnevnom redu i da li će nekad da se otvori ta tema, ne znam," rekla je Božović.

Da li postoje naznake da će početi radovi na glavnom mostu na Ibru?

Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova na severu, izjavila je za Radio slobodna Evropa da nije videla nikakve znake pripreme.

"Nemam pojma. Samo znam da sam danas prošla preko glavnog mosta i nisam primetila da se išta tamo menja," rekla je Hodžićeva.

Ipak, Bahtiri kaže da će radovi na uklanjanju takozvanog Parka mira početi u određenom roku.

"Signala da se tamo radi, ima, zato što je raspisan tender i pobedila je jedna kompanija na njemu. Ona će početi da radi i da odgovora Evropskom savetu, koji se obavezao da ukloni "Park mira". Kao prvo, renoviranje će pokriti četiri metra od celog mosta i "Park mira" biće očišćen, a onda će se nastaviti sa daljim postupcima," rekao je Bahtiri.

On je dodao da će u isto vreme biti uklonjene i druge dve barikade na severu, u "komšiluku"  – u Bošnjačkoj i Suvom dolu, koje su postavili Albanci.

Takozvani Park mira na glavnom mostu preko reke Ibar, postoji od 18. juna 2014, i postalvjen je samo nekoliko sati nakon uklanjanja prethodne barikade sa peskom i kamenjem, od strane lokalnih vlasti u severnoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.