11. dan štrajka glađu – Oliver Ivanović počinje da uzima tečnu hranu

Jedanaestog dana štrajka glađu, lider GI SDP, Oliver Ivanović, odlučio je da u toku popodneva postepeno počne da uzima tečnu hranu uz infuzioni rastvor, saopštio je danas njegov branilac, advokat Nebojša Vlajić. Istovremeno, kardiolog i član konzilijuma lekara koji brine o zdravlju Olivera Ivanovića – dr Milan Jakovljević je istakao da su Ivanovićevi vitalni parametri za sada dobri, ali i da je njegovo zdravstveno stanje u odnosu na jučerašnji dan – nepromenjeno. Zdravstveni centar je danas uputio i dopis EULEX-ovom sudskom veću koje sudi u slučaju Ivanovića i još četvorice Srba, navodeći da Ivanović nije u pritvoru, već u bolnici i da treba da mu se omogući poseta porodice. Podsetimo, Ivanović je pre tri dana iz pritvorske jedinice u Severnoj Mitrovici prebačen u bolnicu u ovom gradu. 

"Oliver Ivanović je ovog jutra doneo jednu odluku da promeni način na koji štrajkuje, odnosno da promeni režim svog štrajka. On će uskoro i postepeno početi da uzima tečnu hranu. Kada kažem tečnu hranu, mislim na supe koje se daju pacijentima u bolnici, kao i sokove. Pored toga, on će se složiti sa punom primenom svih infuzionih rastvora za koje lekari smatraju da su potrebni, tako da će on od današnjeg dana imati priliku da se malo oporavi i da izađe iz teškog stanja u kome se nalazi," rekao je Vlajić na konferenciji za medije u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici i dodao da Oliver Ivanović od svojih zahteva koje je istakao na samom početku štrajka ne odustaje, jer su oni, kako je rekao, opravdani.

Zdravstveno stanje u odnosu na jučerašnji dan – nepromenjeno

Jučerašnje zdravstveno stanje Olivera Ivanovića je bilo stabilno, ali je on, kako je navedeno u izveštaju iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, pokazivao "znake anemije, jedne virusne infekcije, dehidratacije, niske tenzije i malaksalosti." Takođe, Ivanović se žalio i na vrtoglavicu, a pokazivao je znake psihičke uznemirenosti i nesanice.

Predsednik konzilijuma dr Jakovljević se tokom konferencije za medije osvrnuo i na zdravstveno stanje Ivanovića:

"Svi vitalni parametri su dobri za sada, s tim da je tokom jučerašnjeg dana, zbog nemogućnosti da ga poseti porodica u prepodnevnim satima, imao akutnu stresnu situaciju koja se ispoljila skokom pritiska (180/110) napetosti, uznemirenosti i promenom raspoloženja."

On je istakao i da se na Ivanovića vrši pritisak da prekine štrajk glađu, jer bi to "mnogo olakšalo dalje lečenje" i bilo, kako je rekao, najvažniji lek za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja. 

Nikolić-Solomon: U bolnici se primenjuju ista pravila kao i tokom Ivanovićevog boravka u pritvoru

U izjavi za Tanjug, portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon, rekla je da se, "dok je Oliver Ivanović u bolnici, primenjuju ista pravila kao i tokom njegovog boravka u pritvoru." Ona je navela i da posetu "u bolnici za bližu porodicu i prijatelje, ako već nije dozvoljena, odobrava sud."

"Sudskim rešenjem dozvoljen je pristup advokatu odbrane Olivera Ivanovića, policiji EULEX-a, uključujući službenike za nadgledanje i savetovanje kazneno-popravne službe, kao i Policiji Kosova," kazala je Nikolić-Solomon.

Kosovska policija: Postupamo po naređenju suda

Šef regionalne operative Kosovske policije, Željko Bojić, izjavio je juče za Tanjug da Kosovska policija postupa po naredbi suda kada su u pitanju bolničke posete Ivanoviću.

"Policija postupa po pismenoj naredbi suda," rekao je Bojić u izjavi za Tanjug. 

Zabrane poseta – "apsolutno kršenje prava" 

A advokat Vlajić je, nakon što je Jakovljević dao kliničku sliku Ivanovića, govorio i o jučerašnjoj zabrani poseta Ivanoviću, kada nisu mogli da ga posete ni advokat, ni porodica, ni sveštenik, okarakterisavši je kao "apsolutno kršenje prava". 

"Pre svega, poseta advokata se ne mogu zabraniti nikada, ali kad vi imate ljude koji su policajci ispred njegove bolničke sobe, koji to ne dozvoljavaju, a još se to dešava tokom vikenda – vi nemate kome to da objasnite. Što se tiče posete porodice, on na porodične posete apsolutno ima pravo i to po dva osnova – kao pritvorenik i kao pacijent, jer su posete u skladu sa potrebama lečenja," rekao je Vlajić.

On je objasnio i da je u odluci suda pisalo da se zabranjuju posete svih lica, ali i da je sudija mislio na treća lica. 

"U odluci suda pisalo je da se zabranjuju posete svih lica, a sudija je mislio na treća lica, a ne na branioca. Kad vi imate jednog čoveka, policajca koji ne zna pravo, on misli da se to odnosi apsolutno na svakog," kazao je Ivanovićev advokat i dodao da je danas posetio Ivanovića, a jutros i predao sudiji zahtev i obaveštenje o tome šta se dešavalo tokom vikenda, te i to da očekuje da sudija odluku "koriguje", odnosno da Ivanoviću dozvoli porodične posete.

Vlajić je, istovremeno ukazao i na to da njega, kako je rekao, iz neobjašnjivih razloga obezbeđuju pripadnici Kosovske policije, a ne zatvorski čuvari.

Zdravstveni centar: Ivanović nije u pritvoru, već u bolnici 

Nadležni iz Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici su uputili i pismo predsednici EULEX-ovog sudskog veća koja vodi slučaj petorice pritvorenih Srba, među kojima je i Ivanović, navodeći da je Ivanovićevo zdravstveno stanje narušeno, a da on "u ovom trenutku nije u pritvoru, već u bolnici sa bolničkim režimom i pravilima" i da to "treba svi da shvate i prihvate".

U pismu se navodi i da pripadnici Kosovske policije "zaustavljaju i zabranjuju i lekarima iz sastava konzilijuma da uđu u bolesničku sobu i pregledaju pacijenta, pokušavajući da nametnu svoja pravila i svoj režim", ali i da je Ivanovićevoj supruzi zabranjeno da ga poseti iako je od konzilijuma imala dozvolu za posetu. 

"Poznato je da su posete bliskih srodnika deo utvrđene procedure u ukazivanju zdravstvene zaštite i imaju pozitivne efekte na fizičko i psihičko zdravlje pacijenta," navode iz ZC-a i dodaju: 

"Stalno prisustvo policajaca u bolesničkoj sobi je kršenje svih pravila u zdravstvu i kućnog reda ustanove i znači pritisak i ometanje mira i reda neophodnih u procesu oporavka i reanimacije."

Iz ZC KM navode i da se "otežava" i "ukida pravo na adekvatno lečenje" Ivanovića, a lekarima ZC "pravo na nesmetan rad."

"Molimo Vas da i Vi sa Vaše strane u punoj meri omogućite stvaranje svih potrebnih uslova za efikasno i nesmetano lečenje Olivera Ivanovića u našoj bolnici," ističe se u ovom dopisu. 

"Njega bi trebalo da obezbeđuju zatvorski čuvari i oni apsolutno znaju ko ima pravo da ga posećuje, a ko ne. Ovi nesporazumi su zbog toga što njega iz neobjašnjivih razloga obezbeđuje Kosovska policija," rekao je on i dodao da je prisustvo KP-a toliko prenaglašeno da "uznemirava ostale pacijente". 

 


Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, a u pritvoru je, pored Ivanovića, ostao još Delibašić. Aleksandar Lazović i Nebojša Vujačić su nedavno pušteni da se brane sa slobode. Dopis Zdravstvenog centra koji je upućen predsednici sudskog veća možete pogledati OVDE. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.