Tahiri: 9 februara zatražićemo uklanjanje barikada

(Tekst je preveden sa albanskog)

Ministarka Edita Tahiri, rekla je da će na sastanku u Briselu 9. februara, zatražiti uklanjanje barikada na mostu u Mitrovici.

Pored toga, na ovom sastanku u ponedeljak, između Premijera Mustafe i Vučića, takođe će se razgovarati i o formiranju Osnovnog suda na severu, zatim, o telefonskom kodu za Kosovo i o mnogim drugim temama, rekla je Tahiri.

"Mi ćemo zatražiti od EU da se uklone ne samo barikade sa mosta na Ibru, nego i ostale barikade. Po sporazumu koji smo postigli u julu u Briselu, EU je dužna da reši ovaj problem, oni su odgovorni za revitalizaciju mosta i uklanjanje parka koji predstavalja  prepreku za slobodno kretanje ljudi i vozila, " rekao je ona.

Tahiri je u intervjuu za "Zeri" govorila i o preprekama koje građani Kosova i Srbije imaju u slobodi kretanja zbog skupih pograničnih polisa osiguranja.

Govoreći o tome koliko je verovatno da će se odbaciti sporazum u ovim razgovorima, Tahiri je ukazala da će stavovi možda biti usaglašeni u proleće, ali to zavisi i od toga koliko je Srbija voljna da nastavi ovaj proces.

"Ponekad smo želeli da završimo implementaciju plana jer je plan više tehničkog karaktera. Prema tome, nekada to ne zavisi od sastanaka između premijera, međutim, srpska strana nam otežava, tako da ni EU ne može da učini mnogo kako bi pritisla Srbiju koja odlaže ovaj proces," navela je Tahiri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.