Zvečan: Zvanično otvorena pešačka staza do tvrđave

U Zvečanu je danas svečano otvorena nova pešačka staza koja vodi do stare tvrđave u ovom mestu. Nekada zemljana staza je, u periodu od aprila do avgusta, popločana prirodnim kamenom u dužini od dva kilometra, urađena je i drvena ograda, rasveta, izgrađena su odmarališta, postavljene korpe za otpatke, table sa informacijama. Sada se na početku jedne od staza koja vodi do tvrđave nalazi i drvena brvnara – buduća prodavnica suvenira. Novu pešačku stazu svečano su otvorili šef za saradnju Kancelarije Evropske unije na Kosovu Kristof Štok i gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković. 

"Siguran sam da prelep pogled sa tvrđave neće privući samo građane Zvečana, već da će postati i turistička destinacija," rekao je Štok, koji se prisutnima obratio na srpskom jeziku, dodajući da je izgradnjom staze stvorena mogućnost za "veliki turistički potencijal" i uposleno 26 radnika. 

On je, takođe, istakao da posetioci moraju da čuvaju i životnu sredinu i uputio molbu šetačima i rekreativcima:

"Zadržite mesto čistim da bi i posle mnogo godina i dalje mogli da uživamo u njemu".

Sa druge strane, gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, istakao je značaj projekta, zahvalivši se donatorima koji su omogućili realizaciju.

"Mi Zvečanci smo veoma ponosni na našu tvrđavu. O značaju tvrđave suvišno je govoriti, ali nažalost, mi smo tvrđavu prepustili zubu vremena. Realizacijom ovog projekta stvoreni su uslovi za konzervaciju zvečanske tvrđave kako bismo je ostavili budućim pokolenjima," rekao je on. 

Staza je izgrađena u okviru projekta "Lepo Kosovo II" koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa kosovskim ministarstvom za rad i socijalno staranje, a radovi su finansirani fondovima Evropske unije. ​

U opštini Zvečan su u 2013. godini, takođe, sprovedena dva projekta u okviru Lepog Kosova I, u vrednosti od 107.230 evra – renoviranje krova manastira Banjska i renoviranje fasade osnovne škole "Sveti Sava" u selu Žerovnica. 


Evropska unija je za projekat Lepo Kosovo izdvojila ukupno 5 miliona evra. Projekat je započet decembra 2013. godine, a trajaće do juna 2016.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.