Zvečan: Profesori ušli u srednju školu kako bi preuzeli dokumentaciju – traže da se škola oslobodi

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

Osim ispred opštinske zgrade, pripadnici KFOR-a već danima su stacionirani i na svim prilazima koji vode ka objektu.

Postavljene su mobilne patrole, kao i ograda u blizini zgrade, te građanima nije dozvoljen prilaz objektu.

U ovoj zgradi, sa bočne strane, smeštena je i srednja škola.

Zaposleni u školi razgovarali su ovog jutra sa pripadnicima KFOR-a kako bi im se omogućio pristup školi, odnosno da preuzmu dokumentaciju učenika.

Pripadnik ove misije je dozvolio da u objekat uđu jedan profesor i profesorica.

Profesorica, Marijana Milojević, kazala je potom medijima da su preuzeli dokumenta učenika koja su im neophodna radi upisa na fakultet.

„Nama je onemogućeno, kao prvo, da odštampamo svedočanstva u školi, ujedno je trebalo da prijave diplomske i maturske ispite i da u sledećih nekoliko dana to i polože. Svuda je u Srbiji zakazan test za 7. jun, naša deca neće moći. Kako će posle da upišu fakultete“, upitala je.

Nedaleko od same škole ona je zatražila da se ova obrazovna institucija oslobodi i da, kako kaže, „živimo kao ljudi bilo gde u svetu“.

Svega 50 metara dalje, odnosno, ispred opštinske zgrade, u toku je novi protest Srba, koji se ujedno odvijaju i u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Protesti Srba započeti su nakon nasilnog zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću od strane specijalnih jedinica.

One su uz primenu sile u petak dovele trojicu albanskih gradonačelnika na radna mesta u opštinske zgrade koje su kontrolisali Srbi. Istovremeno su zamenili zastave – kosovskom umesto srpskom, postavili novi video nadzor.

Srbi zahtevaju da specijalci napuste i zauzete objekte i severne opštine. U ponedeljak su izbili i sukobi Srba sa KFOR-om u Zvečanu sa preko 80 povređenih na obe strane. Najviši međunarodni zvaničnici nisu uspeli da ubede Kurtija da gradonačelnici nastave rad izmešteni iz opštinskih zgrada i da policija napusti opštinske objekte.

NATO je uputio dodatni broj trupa od 700 vojnika, dok se KFOR u sve tri opštine rasporedio da obezbeđuje mir, kao linija razdvajanja između nezadovoljnih Srba i specijalaca.

Sa druge strane, u poslednjima danima se sve više priča o prevremenim izborima na Severu Kosova. Tako je Kurti u više navrata naglašavao da je spreman da o tome razgovara, dok su hitno održavanje izbora juče zatražili francuski predsednik, Emanuel Makron, nemački kancelar, Olaf Šolc i visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.