Zvečan: Budžet za 2017. – 2.203.452 evra, sutra o usvajanju

Budžet kosovske opštine Zvečan za 2017. godinu iznosi 2.203.452 evra. Do najvećih promena u odnosu na onaj iz 2016. godine došlo je u kategoriji kapitalnih rashoda, koja je umanjena za 468.000 evra, a ta sredstva prebačena na plate i dnevnice, kako bi se izvršio prijem novih opštinskih radnika, pojasnio je gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, na današnjoj javnoj raspravi o opštinskom budžetu. Na ovoj javnoj debati, kao i na onoj u Severnoj Mitrovici, građani nisu bili zainteresovani da daju predloge, te su aktivni bili sami odbornici i predstavnici civilnog društva.

Budžet je predstavio gradonačelnik, navodeći da će kategorija plata i dnevnica iznositi 899.669 evra, roba i usluga 176.819, opštinskih rashoda – 64.000, subvencija – 65.767 evra, a kapitalnih rashoda, nakon umanjenja – 1.600.197 evra. Budžet za 2017. veći je u odnosu na ovogodišnji, koji iznosi – 1.722.224 evra, za 481.228 evra.

Janković je dodao i da je inicijalno, prema zahtevu kosovskog ministarstva finansija, trebalo da se umanje sredstva za plate i dnevnice, te da u toj kategoriji budu sredstva samo za 54 aktivna radnika, a ne 351, koliko ih je ukupno, ali i da je nakon konsultacija, odlučeno da se, ipak, umanje, kapitalni rashodi.

Istakao je i da budžet ne može da bude veći, iako potrebe to jesu.

"Budžet koji bi se radio u skladu sa potrebama bio bi veći, ali ne može biti od cirkulara koji izdaje ministarstvo finansija. Mi možemo da donesemo budžet koji može da iznosi deset miliona evra, međutim, to nije u skladu sa cirkularom," pojasnio je on, podsećajući da to i jeste činjeno sa prethodnom budžetom, ali i da je ministarstvo takav budžet odbilo.

Nakon predstavljanja budžeta, odbornici i predstavnici civilnog društva iznosili su svoje predloge za budući opštinski budžet.

Kako je bilo više zahteva u vezi sa rodno senzitivnim budžetiranjem i podrškom žrtvama nasilja, gradonačelnik je objasnio da u okviru budžetskih kategorija ne postoji ona koja se tiče direktno rodne ravnopravnosti, te da i centralna vlast ne predlaže cirkular koji bi poštovao takve zahteve, dodajući da postoji kategorija subvencija i da se obrate skupštini koja bi eventualno mogla da kroz upravo tu budžetsku kategoriju odgovori na zahteve.

Kada je u pitanju autobuska linija do Banjske, dodao je da to nije u nadležnosti opštine.

Odbornik Časlav Milisavljević ukazao je na to da bi budžet trebalo da bude veći, kako bi se unapredio rad institucija, posebno obrazovanja i zdravstva, kritikujući istovremeno predstavnike institucija što nisu prisustvovali raspravi.

Daniela Tomašević ispred nevladine organizacije ACDC predložila je da deo budžeta bude izdvojen za podršku ženama žrtvama nasilja i uopšte rodnu ravnopravnost, podsetivši da je opštini upućen i zahtev za posebnom redovnom linijom i tokom vikenda, posebno nedeljom – do sela Banjska.

Predlog civilne aktivistkinje i odbornice Blagice Radovanović je, takođe, bio u vezi sa rodno senzibilnim budžetiranjem i podrškom ženama žrtvama nasilja.

S obzirom na to da je rok za usvajanje budžeta kraj septembra, naredna sednica na kojoj će odbornici razmatrati usvajanje, zakazana je za sutra, u 15 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.