Zvaničnici kosovskog MUP-a posetili prelaz na Jarinju

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova i koordinator za integrisano upravljanje prelazima, Valjdet Hodža, posetio je juče integrisani prelaz na Severu Kosova – Jarinje. Ovo je prva poseta jednog visokog zvaničnika kosovske vlade nakon početka primene sporazuma o, kako navode iz ovog kosovskog ministarstva, "integrisanom upravljanju granicom između Republike Kosovo i Republike Srbije potpisanog u Briselu". Hožda je Jarinje posetio u pratnji srpskog zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milana Radojevića. Oni su se, takođe, sastali sa predstavnicima granične policije i carine.  

"Delegacija (ministarstva) je informisana od strane lidera PKK (granične policije) o zajedničkim operativnim postupcima na ovoj graničnoj tački, uslovima rada i izazovima sa kojima se suočavaju policijski i carinski službenici tokom njihovog svakodnevnog rada," saopšteno je iz ovog kosovskog ministarstva. 

Hodža je, sa druge strane, kako se dodaje u saopštenju, pohvalio dostignuća i metodologiju rada koja se koristi na Jarinju, dok su zvaničnici koji rade na prelazu "visoko ocenili ovu posetu". 

Dogovor o integrisanom upravljanju prelazima delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu 24. februara 2012. godine, a uz dogovor o regionalnom predstavljanju.

Primena sporazuma o integrisanom upravljanju na Jarinju i Merdaru počela je krajem 2012, da bi 2014. delegacije Beograda i Prištine potpisale i projekat o izgradnju objekata na ovim prelazima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.