ZP: Policiji prijavljena pucnjava, nema povređenih; Nižu se reakcije iz Prišine – pronaći i kazniti počinioce

Foto: Kallxo
Vest je ažurirana

Članovi „Kosovskog planinskog društva“ prijavili su policiji da su danas, tokom planinarenja na području opštine Zubin Potok, začuli pucnje iz vatrenog oružja.

Incident se dogodio danas oko 10:18 u mestu Bube u opštini Zubin Potok.

Portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović rekao je za Kontakt plus radio da je patroli Policijske stanice Zubin Potok, u selu Zupče, incident prijavio vođa grupe, A. F. (1983).

Policija je od planinara dobila informaciju da su članovi „Kosovskog planinarskog društva“, tokom šetnje u selu Bube, primetili dve nepoznate osobe koje su ispalile nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u pravcu grupe i uvis.

Radović je rekao da nema povređenih, a planinari su se vratili prvo do Zubinog Potoka, a potom do Mitrovice.

Prema njegovim rečima, policija je na terenu radi provere prijavljenih informacija.

Vest o pucnjavi u Zubinom Potoku pratile su osude prištinskih zvaničnika.

„Svaki građanin mora da se oseća slobodno i sigurno dok se kreće u svakom delu teritorije Kosova“, oglasila se u međuvremenu kosovska predsednica, Vjosa Osmani koja je osudila incident u Zubinom Potoku.

Pozvala je nadležne institucije da nastave sa istražnim radnjama kako bi otkrile i kaznile počinioce krivičnog dela, koje ima za cilj, kako kaže, „širenje straha i osećaja nesigurnosti u tom delu zemlje“.

Oglasila se i Dude Balja, poslanica u kosovskoj skupštini i predsednica Parlamentarne komisije za ljudska prava osudivši incident, ali i nedostatak reakcije lokalne vlasti u Mitrovici.

„Zastrašujuće je kako nijedan opštinski zvaničnik sa Severa ne reaguje povodom ovog događaja bez presedana. Šta bi trebalo više da se dogodi da reaguju gradonačelnik Severne Mitrovice (bio je zamenik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova) i zamenica gradonačelnik ove opštine Adrijana Hodžić. Da li treba nekoga ubiti i krvoproliće da bi reagovali“, upitala je Balje.

Osudila je incident i pozvala institucije da primene „hitne i snažne mere“ kako bi se razjasnio slučaj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), u svojoj objavi naveo je da je od direktora Kosovske policije zatražio da se slučaj istraži što je pre moguće.

„Ovaj incident i njemu slični pokazuju nam da vladavina zakona i stanje javne bezbednosti u severnim opštinama zemlje kao što su Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, nisu na zadovoljavajućem nivou“, poručio je Svećlja.

Ujedno je najavio da će zatražiti od Kosovske policije da ostvare što pre konkretne rezultate u pogledu poboljšanja bezbednosne situacije na Severu.

Svećlja je ujedno najavio kako planira da „poparavi“ bezbednosnu sitauciju na Severu.

„Ovo nameramo da rešimo kroz dva smera: prvo – borbom protiv kriminala i krijumčarenja u tom delu zemlje i drugo – povećanjem saradnje sa našim građanima koji žive u severnom delu Kosova, razgovarajući o njihovim bezbednosnim problemima“.

Ubrzo zatim oglasio se i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri.

Osudio je „napad“ i pozvao na suživot i mir.

„Nikako se ne sme dozvoliti da postoje kriminalne grupe u bilo kojoj zemlji, posebno u severnom delu Kosova, kao pre nekoliko godina. Svi zajedno i svako pojedinačno moramo svakodnevno da doprinosimo da svi građani Kosova, bez obzira na etničke ili verske razlike, žive mirno u svojoj državi“, tvrdi Bahtiri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.