Zubin Potok dobio prvaka Srbije u ribolovu!

Posle više sportskih trijumfa, pre svega u borilačkim sportovima i odbojci, Sever Kosova dobio je još jednog prvaka Srbije. To je 45-godišnji Zlatimir Vučinić i on je novi državni prvak u ribolovu. Prvenstvo je proteklog vikenda održano na Gružanskom jezeru kod Kragujevca u feeder tehnici, u kojoj se peca na hranilicu – prirodnim mamcem. Vučinićev ulov za dva dana iznosio je 11,620 kg. Peca se bela riba – deverika. Sa Kosova i Metohije je na takmičenju učestvovao još jedan takmičar – Radović Aleksandar, ali on nije uspeo da se plasira. Vučinić će se sada, među prvih devet takmičara sa ove liste, boriti za ulazak u reprezentaciju za svetsko prvenstvo.

Radi se o prestižnom takmičenju u ribolovačkom sportu, a ove godine je konkurencija bila posebno jaka, kaže u razgovoru za KoSSev Vučinić. Na takmičenju je ovog puta učestvovao trideset i jedan klub iz čitave Srbije.

Lični uspeh za ovog Zupčanina, policajca po profesiji i oca dvoje dece, osim same pobede, ipak je još nešto. Sve do ovog takmičenja Radović i Vučinić na takmičenjima su pecali kao takmičari beogradskog kluba "Prestum", ali su ove godine, po prvi put, predstavljali feeder klub "Jezero Gazivode", koji je nedavno i osnovan.

"Ovo je prvi put da mi pecamo za naš klub. Oformili smo ga, završili smo svu potrebnu proceduru osnivanja i prijavljivanja u Ribolovačkom savezu Srbije. On postoji od marta, a pored našeg imena, na takmičenju je bilo i ime našeg kluba 'Jezero Gazivode'," ponosno kaže.

Dva su takmičarska dana. Na pistu se izlazi u 7 sati. Feeder tehnika – odnosno tehnika na hranilicu prirodnim mamcem – specifična je. Svaki takmičar ima svoj boks, koji je obeležen u širini od 10 metara. Takmičenje počinje obično u 10 sati i završava se u 15 časova. Pet sati dnevno je aktivnog pecanja.

Vučinić peca od svoje pete godine, a prve zabace udice napravio je na Ibru, posle na Gazivodama.

"Kao i u svakom sportu, tu je strast i adrenalin, ali mora pre svega da postoji jaka ljubav da bi se uspelo da postaneš državni prvak," kaže i dodaje:

"A pecanje je moja ljubav. Porastao sam zabacujući udicu na Ibru, posle na jezeru. Kad god imam vremena, odlazim na takmičenja širom Srbije – Niš, Kruševac, Kragujevac…"

Najlepše je u tome da se čovek, dok peca – opusti, zaboravi sve probleme i muke, okruženje. Upravo to opuštanje veoma pozitivno utiče na čoveka, objašnjava nam šta je najveći kvalitet ovog sporta, ili razonode – za ostale.

Ipak, pecanje je i veoma skup sport. Ima mnogo ulaganja u opremu i putovanja.

I ovo takmičenje Vučinić je sam finansirao. Voleo bi da opština Zubin Potok podrži tek osnovan klub.

Da li opština koja leži na prirodnim lepotama i koja je pre tačno skoro dve godine proglasila svoju teritoriju ekološkom zonom ima volju da podrži Jezero Gazivode?

"Kao svuda kod nas na Kosovu, treba čovek da ide i da traži. Jednom sam ih obavestio, ali sva ta sredstva moraju da se traže i više puta da se ode. Znate i sami koliko puta mora da se ode…" objašnjava Vučinić, ali se nada da će se ostvariti saradnja.

Svoju energiju sada usmerava i na kvalifikacije u grupi prvih devet takmičara sa liste na Gružanskom jezeru. Želi u državnu reprezentaciju i uveren je da su mu šanse kao pobedniku, ali i predstavniku svog kluba – sada velike.

"Treba sačuvati pehar u Kolašinu," dodaje ovaj Zupčanin.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.