Znakovi koji pokazuju da se pluća nisu u potpunosti oporavila od kovida-19

BG Kovid bolnica Batajnica
Foto: N1

Uprkos oporavku od kovida-19, pacijenti još uvek mogu da osete dugotrajne efekte bolesti.

Pandemija je izazvala teška oštećenja pluća kod mnogih pacijenata.

Neki su simptomi bili toliko jaki da se smatralo da su nepovratni. Međutim, studije ukazuju na to da bi se šteta s vremenom mogla umanjiti.

Znakovi koji mogu da postoje u plućima dugo nakon oporavka od kovida-19:

Kratak dah

Sveobuhvatni pregledi srca i pluća mogli bi da pomognu u određivanju zašto neke osobe koje su preležale kovid-19 još uvek imaju kratak dah.

Nekoliko pacijenata je prethodno imalo redovna testiranja, kao što su testovi plućne funkcije, ehokardiogrami, rendgenski snimci grudnog koša ili standardni testovi aktivnosti, s rezultatima koji su bili normalni ili nisu upućivali na razlog zašto su još uvek imali kratak dah, piše Times Of India.

Tečnost u plućima

Pacijenti s kovidom-19 često imaju prekomernu količinu tečnosti u plućima, što čini disanje izazovnim. U ranim fazama bolesti, proteinska tečnost koja curi u pluća pacijenata s kovidom-19 može da postoji neko vreme.

Izgled pluća na snimku nalik brušenom staklu

Plućni simptomi kovida mogu da se vide na snimku pluća, a liče na brušeno staklo. Akutna i hronična brušena zamućenja mogu da se razlikuju od osobe do osobe, prenosi N1 Zagreb.

Vežbanje koje poboljšava disanje može da pomogne kod ovakvih posledica čišćenjem sluzi i drugih tečnosti iz pluća i povećanjem nivoa kiseonika u njima.

Sindrom akutnog respiratornog distresa

U jedinicama intenzivne nege širom sveta pandemija kovida-19 rezultirala je porastom pacijenata sa sindromom akutnog respiratornog distresa.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.