Život i standardi: Srbi u Klini

Učestali napadi na Srbe u Klini bili su povod da naša TV ekipa obiđe povratnička sela u toj Opštini. Ostaci srušenih srpskih kuća na svakom koraku i poneki povratnik u malim obnovljenim kućama, uvek na oprezu, pokazuju kakvi su uslovi života u mestima gde žive Srbi.

Oni malobrojni koji su se vratili mukotrpno opstaju. Iako je po spiskovima 1700 registrovanih povratnika u Klini trenutno živi svega 200 srpskih porodica, od toga u samoj varošici pedesetak Srba i samo šestoro dece. Zbog neprestanih napada i krađa mnogi su ponovo otišli sa svojih imanja koja povremeno obilaze.

U samoj Klini porodica Pešić sa četvoro dece. Obrađuju imanje i trude se da sačuvaju imovinu. Tu je i porodica Vinke Radosavljević načelnice Pećkog okruga, čiji sinovi nastavu pohađaju u severnom delu K. Mitrovice. Posle mnogo napora uspela je sa porodicom da se vrati u svoj zavičaj. Od nje saznajemo kako Srbi opstaju u nebezbednom okruženju. U Vidanju, Berkovu, Drsniku, Dolcu i drugim selima najuporniji povratnici neumorno rade na obnovi zapuštenih imanja.

Ministarstvo za povratak i zajednice u Vladi Kosova napravilo je plan povratka koji ima za cilj da u naredne tri godine vrati sva raseljena lica koja žele da se vrate na Kosovo i Metohiju. Koji su konkretni planovi i na koji način će biti povećan broj povratnika saznaćemo od ministra Dalibora Jevtića.

Na koji način zadržati stanovništvo u Pokrajini i šta povratnici očekuju od predstavnika državnih institucija čućemo u emisiji Život i standardi – Srbi u Metohiji.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.