Živalj: Apostolova ni u jednom trenutku nije govorila o dijalogu PR-BG

Posle izveštaja medija da je šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova na jučerašnjoj konferenciji od Kosova zatražila da radi na tome da ubedi "druge države" koje još uvek nisu priznale kosovsku nezavisnost da to urade u bliskoj budućnosti i da je Kosovo "ravnopravno sa ostalim zemljama regiona", a potom i reakcije direktora Kancelarije za KiM da se Apostolova time direktno stavila na stranu Prištine, obesmislivši dijalog, iz sedišta EU pojašnjavaju da je amabasadorka rekla da Kosovo ne treba da "propusti priliku da ispuni uslove postavljene strategijom Zapadnog Balkana" i da je u ovom dokumentu "postavljeno ravnopravno sa drugim partnerima u regionu". "Ni u jednom trenutku ambasadorka Apostolova nije govorila o dijalogu Priština-Beograd," istaknuto je u sedištu EU na Kosovu. 

"Ambasadorka Apostolova govorila je o strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja je usvojena u februaru i o izveštaju usvojenom prošle nedelje. Ona je rekla da je Strategija Zapadnog Balkana pravi prozor mogućnosti za Kosovo koje sada, ukoliko se ispune uslovi, ima instrument za napredak. Rekla je da je u Strategiji Kosovo postavljeno ravnopravno sa drugim partnerima u regionu i da Kosovo ne treba da propusti priliku da ispuni uslove postavljene Strategijom," u pisanom pojašnjenju za KoSSev navela je portparolka EU u Prištini, Dinka Živalj.

Na forumu "Naredne decenije na Kosovu: Unapređenje reforme, regionalna saradnja i evropske integracije", Apostolova je rekla da izveštaj o Kosovu EU stavlja u poziciju iskrenog partnera o tome gde se Kosovo nalazi, ali i da ne postoji prečica za reforme, navodi Živalj, dodajući da je Apostolova u svom govoru takođe detaljno govorila o nalazima Izveštaja EK o Kosovu.

"U tom kontekstu ambasadorka Apostolova je naglasila potrebu da se sprovede SSP i Evropska agenda reformi, čime se ubrzavaju napori Kosova na evropskom putu, jasno definišući prioritete i prikazivanje jednog drugačijeg imidža Kosova naspram međunarodne zajednice, uključujući i u odnosu na države članice EU koje ga nisu priznale," navodi se u pojašnjenju.

Živalj naglašava da je Apostolova, pozivajući se na tačke koje je pokrenuo prethodni govornik tokom jučerašnjeg događaja, naglasila važnost konsenzusa između političkih partija o prioritetima evropske agende, uključujući i nedavne inicijative.

"Ni u jednom trenutku ambasadorka Apostolova nije govorila o dijalogu Priština-Beograd," istaknuto je u odgovoru za KoSSev iz EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.