ZERI: Produbljivanje podela između Kosova i Albanije izvan narodnog patriotizma

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Desetine sporazuma potpisanih između Kosova i Albanije opstaju samo na papiru, dok je trio inicijative Zaev – Rama – Vučić za stvaranje „balkanskog mini-Šengena“ još više produbio podele između dveju zemalja. To barem misle stručnjaci za politička pitanja na Kosovu i u Albaniji, koji vlasti obe zemlje krive za nespremnost jačanja veza, piše dnevnik Zeri.

Od prvog sastanka vlada Albanije i Kosova u januaru 2014. godine, vlade obe zemlje potpisale su desetine sporazuma usmerenih na zajedničko strateško upravljanje uz evroatlantsku viziju, dok je njihova primena i dalje bleda.

Produbljivanje podela između Kosova i Albanije, prema mišljenju stručnjaka za političke okolnosti Albanije i Kosova, dodatno doprinosi neusklađivanju zvanične Tirane sa kosovskim vlastima na takozvanoj inicijativi „mini-šengenski Balkan“, piše „Zeri“.

U ovoj inicijativi premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, albanskog premijera Edija Rame i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, izostavljeno je Kosovo, koje nije pozvano ni na prvi sastanak u Novom Sadu, u Srbiji.

Opširnije u današnjem broju lista „Zeri“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.