Zeman u BG podsetio: Ni ja ni moj prethodnik nismo dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Odlazeći češki predsednik, Miloš Zeman, od juče boravi u Srbiji. Sa Aleksandrom Vučićem, Zeman će svečano otvoriti renovirani Češki dom, koji će, poručeno je danas, još više produbiti saradnju dveju država. To je veza i most srpskog i češkog naroda, istakao je srpski predsednik. Zeman je i danas u Beogradu podsetio na svoje reči od pre dve godine, kada se javno izvinio što je Češka dozvolila da avioni 1999. godine pređu preko njene teritorije da se bombarduje Srbija. 

Vučić je svog češkog kolegu, koji je Srbiju izabrao kao jednu od svojih poslednjih inostranih destinacija u funkciji predsednika, dočekao juče sa najvišim državnim počastima. Tokom razgovora su, otkrio je potom srpski predsednik na konferenciji za medije, razgovarali o ratu u Ukrajini.

Podsetivši da je Srbija osudila invaziju na Ukrajinu, nadovezao se i na to da Srbija Rusiji nije uvela sankcije.

Kaže da to jeste „očigledno jedinstveni stav u Evropi“, ali da ga je lako i objasniti.

„Kada pogledate sa kakvim se problemima po pitanju teritorijalnog integriteta naše zemlje suočavamo. Ko su ti koji podržavaju taj teritorijalni integritet u SB UN. Naravno, mi smo iskustva imali sa sankcijama 1999. i znamo da nikome ništa dobor nisu donele“, kazao je Vučić.

Kaže da ako Srbiju danas pitaju o teritorijalnom integritetu Ukrajine „mi kažemo da ga podržavamo“:

„Za nas su Donbas i Zaporožje i Herson i Krim delovi Ukrajine. Mi poštujemo Rezoluciju, Povelju i Poredak UN. Moje pitanje za sve druge Zašto vi ne poštujete Rezoluciju 1244?“. 

On to pre svega pita, kako je precizirao, predstavnike četvorke, petorke, trojke i ostale koji dolaze u Beograd.

„Pa kako to da poštujete sve rezolucije, samo ovu jednu koja se tiče teritorijalnog integriteta Srbije – ne poštujete? Šta onda očekujete od Srba? Da Srbi poštuju sve druge, a da svoju rezoluciju ne poštuju“, naglasio je.

Podsetio je i da je Češka Republika priznala nezavisnost Kosova, dodajući da Srbija zna za takav njihov stav.

Sa druge strane, Zeman je, dodaje „pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju“.

„Srećan sam što sam imao priliku da ugostim Zemana, ono što je rekao pre dve godine o Kosovu i Metohiji ostalo je u srcima svakog građanina. Teško da poznajem predsednika u Evropi koji ima takvu popularnost kao Zeman u Srbiji“, istakao je Vučić.

A danas tokom svog obraćanja u Beogradu, češki predsednik se prisetio baš te svoje izjave od pre dve godine – kada se javno izvinio Srbiji u vezi sa bombardovanjem 1999. godine.

„Ja sam pre otprilike dve godine, u vreme posete predsednika Vučića Pragu, rekao da se izvinjavam zato što je Češka, iako poslednja država Severnoatalntske alijanse, dala saglasnost za prelazak aviona iznad svoje teritorije da se bombarduje Srbija. Zamolio sam da mi se oprosti, što sam u životu uradio samo jedanput“.

To je, dodaje, namerno u Pragu i rekao: „Jer da sam to izgovorio u Beogradu, moglo bi da deluje drugačije“.

Danas je ujedno podsetio i da je on sam nastojao da Češka opozove priznanje nezavisnosti Kosova, ali i na to da je svojevremeno češki parlament pozvalo Vladu da ne prizna kosovsku nezavisnost.

„Nažalost politička situacija se promenila, takva je demokratija i prevagnule su snage koje su želele da se Kosovo prizna. Ja nisam diktator, ja sam demokratski izabrani predsednik“, rekao je danas Zeman.

Pozdravio je i to što se nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači već dve godine nalazi u istražnom pritvoru, ali i to što se u Hagu nalazi još jedan od čelnika OVK, a koji je već osuđen na 26 godina zatvora (prim. red. Saljih Mustafa).

Istovremeno, podseća danas i da on, kao ni njegov prethodnik – nisu dali saglasnost da se Češka ima svog ambasadora u Prištini.

Ukazao je i na važnost današnjeg otvaranja renoviranog Češkog doma u Srbiji, podsetivši da je 1939. godine kroz njega prošlo oko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma.

 

„Drago mi je što su im tada Srbi pružili svu pomoć. Verujem da će Češki dom ostati trajni spomenik češko-srpske saradnje i da će u njemu delovati kako organizacije sunarodnika, tako i češke organizacije i centri koje se brinu ekonomskoj i kulturnoj saradnji. Ubeđen sam da ćemo na taj način napraviti nešto značajno za politiku, nešto više od reči“, istakao je Zeman.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.