Zelić: Ukupno zabeleženo 736 neželjenih reakcija na vakcine, najviše na Sinofarm

Foto: KoSSev

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kazao je da je, zaključno sa 5. aprilom, registrovano 736 reakcija na vakcine protiv koronavirusa. Taj broj je, prema njegovoj oceni, zanemarljiv u odnosu na broj datih doza vakcina.

Zelić je za RTS rekao da je najviše reakcija registrovano na Sinofarm vakcinu –  263, na Fajzer/BioNtek je bilo 227 reakcija, a na Sputnjik V 137, dok je 109 prijava neželjenih reakcija bilo na vakcinu AstraZeneka.

Napominje da su sve reakcije blagog oblika, izuzev pet koje su bile ozbiljnije, ali da ni one nisu zahtevale dužu hospitalizaciju vakcinisanih.

On je ukazao da su ovi brojevi zanemarljivi u odnosu na broj datih doza vakcina protiv koronavirusa.

Ocenio je da je potrebno objasniti građanima da treba da se vakcinišu, a ne da informacije pronalaze na društvenim mrežama.

„Moramo osnažiti veru u institucije. Sada je kritični period, svakog pojedinca treba ohrabriti da se vakciniše. Nema steriliteta, niti teških alergijskih reakcija nakon vakcine“, rekao je on.

Zelić je istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji.

„Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije“, rekao je Zelić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.