Zdravstveni radnici sa KiM traže rešavanje svog statusa

Predstavnici Ministarstva zdravlja primili su grupu zdravstvenih radnika koji su 1999. godine izbegli sa Kosova i Metohije i sada traže rešavanje svog pravnog statusa i nastavak isplate mesečne nadoknade.

Zdravstveni radnici su se okupili ispred Ministarstva zdravlja u Beogradu tražeći, kako kažu, minimum socijalne pravde nakon čega su ih primili u ministarstvu.

Kako je rekla Zorica Petrović iz Prištine, više od 1.100 radnika koji su posle 1999. godine izbegli sa Kosova, ne može da nađe posao, a primali su nadoknadu od 8.500 dinara mesečno, koja je ukinuta 4. juna prošle godine.

"Više od godinu dana nismo primili nadoknadu, niko nas nije obavestio zbog čega je ne primamo, ni da li ćemo je primiti, među nama ima i lekara, medicinskih sestara, tehničara, administrativnog osoblja, i tražimo da nas tretiraju kao ostale zdravstvene radnike", navela je Petrovićeva.

Tvrdi da se "priča da će dobiti otpremnine ili otkaze". "Mi smo već imali razgovore sa predstavnicima ministarstva koji nam stalno govore da sačekamo još mesec dana, a mi do danas nismo dobili nikakvo rešenje, nemamo ni dinara, a mi imamo sve obaveze kao zaposleni…", navodi Petrović.

Okupljeni su došli iz različitih gradova Srbije – Beograda, Kraljeva, Smedereva.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.