Žbogar: EU bez stava o kandidaturi Kosova u UNESCO

Evropska unija nema stav o kandidaturi Kosova za članstvo u UNESCO, ali je jasno da je kampanja, na žalost, srušila "veliki broj mostova" koji će morati da se zajednički  ponovo izgrade posle glasanja, "bez obzira na rezultat", rekao je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini – Samuel Žbogar u današnjem ekskluzivnom intervjuu za KoSSev. Svaka država članica EU ponaosob odlučuje o kandidaturi Kosova.

"EU nije član UNESCO-a, nećemo glasati, a mi nemamo stav o kandidaturi Kosova za članstvo u UNESCO. Na svakoj pojedinačnoj državi članici je da odluči," kaže Žbogar. 

On je, međutim, istakao da je kampanja, na žalost srušila "veliki broj mostova": 

"Ipak, jedna stvar je jasna. Kampanja je, nažalost, srušila veliki broj mostova koje ćemo mi zajednički morati da ponovo da izgradimo posle glasanja, bez obzira na rezultat."


U Parizu je u toku zasedanje Generalne konferencije UNESCO-a, na kojoj će se za tri dana odlučivati o članstvu Kosova u ovu UN-ovu agenciju, a sa čijim prijemom se Srbija ne slaže. Izvršni savet UNESCO-a je prethodno, 21. oktobra, preporučio Generalnoj konferenciji ove organizacije da "Republika Kosovo postane član UNESCO-a".


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.