Zbog taksa Prištine, ciglane na jugu Srbije na gubitku

Osim nedavne takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije, u odnosu na cenu u centralnoj Srbiji. To je posebno pogodilo ciglane na jugu Srbije kojima je za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu. O toj meri kojom se krši CEFTA sporazum biće reči sledeće nedelje na sastanku Sekretarijata CEFTA-e u Beogradu, gde će Priština od Beograda preuzeti predsedavanje u toj organizaciji.

Ciglana Mladost u Topličkoj Maloj Plani, decenijama plasira 80 procenata proizvodnje na tržište KiM-a. Taj udeo je danas smanjen na oko 50 odsto.

"Ta taksa od dva centa po komadu je 80 evra po šleperu blokovske robe – što podiže cenu na Kosmetu za 12 procenata. Zalihe su posledica i te mere, jer umanjuje mogućnost prodaje i plasmana i dovodi u pitanje i opstanak naših fabrika," ističe direktor ciglane Mladost, Miloš Dušić.

Godišnji izvoz građevinskog bloka na područje KiM-a dostizao je 10 miliona evra, posle uvođenja takse – smanjen je na sedam miliona evra.

"Nama je najveće tržište KiM i najveći deo našeg materijala izvozimo dole. Na KiM-u se dosta gradi, dosta se radi i te ciglane sa juga Srbije su usmerene samo na to tržište. Konkurencija koja dolazi iz Srbije ne ide u prilog njihovim proizvođačima," rekla je Slavica Živković iz Grupacije proizvođača građevinskog materijala.

Kroz CEFTA mehanizam, od Prištine je zatraženo da se mere ukinu.

"Nakon našeg zahteva da se mere ukinu i da se objasne, mi zapravo nemamo nikakav odgovor s druge strane. Ono što smo uradili kao država i kao ministarstvo, mi smo ovo pitanje signalizirali, odnosno obavestili smo Evropsku komisiju," navodi Olivera Jocić iz Ministarstva trgovine.

Vrednost izvoza na KiM je oko 450 miliona evra, a uvoza sa KiM-a oko 20 miliona evra. Najviše se izvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a uvoze se sirovine.

"Mislim da bi trebalo dva ministarstva da porade i u okviru CEFTA-e i u okviru drugih foruma, da se maksimalno relaksiraju i pronađu načini da kosovska roba nađe svoj put u Srbiju, a imaju šta da ponude," rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prvoj polovini ove godine, Srbija beleži povećanje i uvoza i izvoza sa potpisnicama CEFTA sporazuma i suficit u robnoj razmeni veći od milijardu evra.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.