Zbog polaganja kamena temeljca za zgradu Univerziteta, Petkoviću zabranjeno da poseti Kosovo

Petković
FOTO: KoSSev

Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, zabranile su prištinske institucije da uđe na teritoriju Kosova, saopštila je jutros ova Kancelarija. Obrazloženje Prištine o zabrani ulaska, kako je potvrdio Petković, je polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom njegove prethodne posete. 

„Reč je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom“, poručio je on.

Ujedno dodaje da je i više nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina, kako on tvrdi, započela predizbornu kampanju.

Zabrana dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu što, ocenjuje Petković „dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom“.

Petković je danas i sutra, kako je saopšteno, trebalo da boravi na prostoru KiM, kako bi  obišao nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć.

Ovo je treća po redu zabrana Prištine direktoru Kancelarije za KiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu. Prethodno mu je bilo onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

„Razlog za zabranu posete je neosnovan, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini. I prethodne dve posete bile su u znaku obeležavanja važnih datuma – godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju, i to pravo nam niko ne može oduzeti“, podcrtao je Petković.

S kosovske strane se još uvek nije niko zvanično oglasio, ali polaganje kamena temelja je bila danima jedan od vodećih naslova u kosovskim medijima, u negativnom kontekstu, gde se univerzitet u Kosovskoj Mitrovici označava kao „paralelni“, kritikuje srpska vlast, ali i kosovska – ova potonja zbog „ćutnje“ i „tolerisanja“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.