Zbog podrške ISIS-u za kosovskog hakera 20 godina zatvora

Kosovski Albanac, dvadesetogodišnji Ardit Ferizi, osuđen je u petak na 20 godina zatvora, zbog pružanja materijalne podrške ISIS-u, krađom ličnih identifikacionih podataka oko 1.300 članova američke vojske i zaposlenih u američkoj vladi, saopšteno je iz Okružnog suda istočne Virdžinije. Gde će ovaj mladić izdržavati kaznu, međutim, nije precizirano. Ferizija su zbog podrške ISIS-u, kroz svoje hakerske aktivnosti, uhapsile malezijske vlasti sredinom oktobra 2015. godine.

Iz ovog suda navode i da je Ferizi, pod hakerskim nadimkom "Th3Dir3ctorY", priznao da je sredinom juna 2015. godine upao u kompjuterski sistem jednog preduzeća koje se nalazi u Americi i ukrao podatke pojedinaca, te da je nezakonito dao ove informacije, u međuvremenu, preminulom članu ISIS-a Junaidu Husaniju – Abu Husaniju al-Britaniju.

Kako je izgledala optužnica protiv Ferizija pogledajte OVDE.

Oni podsećaju i da je 11. avgusta prošle godine, u ime hakerske grupe Islamske države – Hacking Division (ISHD), Husani objavio tvit koji je sadržao link na dokument od 30 stranica.

"U dokumentu je, u jednom delu, navedeno – mi smo u vašim e-mail-ovima i računarskim sistemima, posmatramo i snimamo svaki vaš pokret, imamo vaša imena i adrese, mi smo u vašim e-mail-ovima i profilima društvenih mreža, mi preuzimamo poverljive informacije i prosleđujemo ih vojnicima kalifata, koji će uskoro, uz dozvolu Alaha, udariti po vašim vratovima, u vašim zemljama!"- dodaju iz američkog suda.

Ovo, međutim, nije prvi slučaj da američke vlasti osude Albanca sa Kosova zbog terorizma i veze sa terorističkim grupama. Početkom novembra 2014., dvadesetsedmogodišnji kosovski Albanac, Sami Osmakač, osuđen u Sjedinjenim američkim državama na 40 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u ovoj zemlji, prenose kosovski mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.