Zbog najavljenog protesta u Gnjilanu, sastanak sa Trendafilovom sutra onlajn

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

„Nakon pažljivog razmatranja novonastale situacije u vezi sa najavljenim protestima protiv outreach skupa sa civilnim društvom u sredu u Gnjilanu sa predsednicom Specijalizovanih veća, sudijom Ekaterinom Trendafilovom, danas je odlučeno da će se taj događaj održati onlajn“, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Odmah potom oglasio se i Moljićaj, potvrđujući da otkazuje sutrašnji protest. Do otkazivanja protesta došlo je nakon zvaničnog saopštenja Trendafilove, koja je, što se njega tiče, otkazala sutrašnju konferenciju.

Prema njegovim rečima, kako javljaju mediji u Prištini, „otkazivanjem posete jasno je stavljeno do znanja da ovaj sud nema za cilj da pravilno informiše javnost i da deluje na osnovu političkog pritiska“.

„Ovo otkazivanje, drugo po redu, nakon upozorenja na uzastopne proteste, dolazi kao rezultat toga da ovaj sud nema za cilj ni da informiše javno mnjenje, već ima za cilj da kroz odnos sa javnošću proda istinu koju želi da proda javnom mnjenju. Dva su faktora koja su dovela do otkazivanja posete. Prvi se odnosi na informacije na terenu, shvatili su da će sutra učešće biti veoma masovno i sud ne toleriše da se nezadovoljstvo prema tome vidi na slikama. Drugi se odnosi na to što ona ne želi da se u međunarodnim medijima pojavi bilo kakvo nezadovoljstvo građana jer veliki broj demonstranata manipuliše javnim mnjenjem, kao da ovaj sud ima veliku podršku na Kosovu. Ovo poništenje pokazuje da imamo posla sa sudom koji deluje na osnovu zakona, ali na osnovu političkog ili javnog pritiska“, rekao je Moljićaj.

Trendafilova boravi sutra na Kosovu i planirano je da bude domaćin skupa u Gnjilanu, na kojem je predstavnike građanskog društva trebalo da upozna sa tekućim aktivnostima Specijalizovanih veća Kosova i da odgovara na njihova pitanja.Međutim, uoči te posete, predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Molićaj, pozvao je na protest, jer smatra da je njena poseta Kosovu „nepoželjna“, a Specijalizovana veća „nepravedna“.

„Specijalni sud je nepravedan od početka. Time je prekršen kriterijum jednakosti stranaka i ljudskih prava. Posete radi merenja javnog mnjenja i prilagođavanja njegovog imidža zatvorenim sastancima su nepoželjne“, poručio je ranije Molićaj u objavi na Fejsbuku.

Podršku Moljićaju dali su potom i čelnici ogranaka Udruženja veterana „OVK“ iz Gnjilana, Kamenice i Vitine, kao i predsednik ovog udruženja, Faton Kljinaku.

Upravo zbog toga, ona će sutra planirani sastanak održati onlajn, a pred sam događaj poručila je da je  „mandat Specijalizovanih veća da donesu pravdu na pravičan, nezavisan i nepristrasan način”.

Napomenula je da boravi na Kosovu da bi, kao i ranije u više navrata, razgovarala sa ljudima o radu Specijalizovanih veća na transparentan i precizan način, i da bi odgovorila na sva pitanja koja bi ljudi mogli imati.

„Razmena te vrste može se odvijati samo u bezbednom i konstruktivnom okruženju. Zbog toga je, u interesu javne bezbednosti, doneta odluka da se ovaj događaj održi onlajn“, ističe se u saopštenju.

Inače, na Kosovu postoji izražena negativna percepcija prema samom postojanju a potom i radu Specijalnog suda za Kosovo. I pre početka formiranja Specijalnog suda 2015. godine, godinama unazad je postojao snažan otpor uspostavljanju ovog mehanizma.

Na čelu protesta protiv ovog mehanizma bilo je i sada vladajuće Samoopredeljenje. Tadašnji vladajući PDK, čiji su lideri sada u pritvoru, godinama je opstruisao proces početka rada suda.

Kosovski lideri, većina intelektualaca i javnost javno kritikuju ovaj sud, nazivajući ga jednostranim i nepravednim, a sa druge strane tvrde da je „rat OVK bio čist“ i da pripadnici ove formacije nisu vršili ratne zločine; odnosno, ako se neki i slože da je bilo zločina na strani OVK, odmah naglase da su oni neuporedivi sa „genocidom koji je počinila srpska država“ i da iza njih navodno stoje pojedinci, a ne komandne strukture.

Protesti protiv Specijalizovanih veća održavani su i u prethodnim godinama na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.