Zbog magle otkazani svi letovi na prištinskom aerodromu

(Tekst je izvorno preuzet)

Prema policijskom izveštaju u poslednja 24 sata bilo je 57 saobraćajnih nesreća. Zbog magle koja stvara probleme i zbog izuzetno smanjene vidljivosti, otkazani su svi letovi na prištinskom aerodromu.

Iako je magla prirodna pojava, postavlja se pitanje koliko je vazduh zagađen, na koji način dolazi do stvaranja magle i kakav uticaj ona ima na saobraćaj i zdravlje ljudi. Nagla promena vremena nije bezopasna ni za zdrave, a kamoli bolesne ljude. Magla koja je na Kosovu prisutna već neko vreme ima nepovoljan uticaj na zdravlje ljudi.

"Magla nepovoljno utiče na pacijente koji boluju od hronične bolesti pluća i na asmatičare, zato što u magli postoje razne aerosoli, a uz maglu ide i visoka vlažnost vazduha, kao i niska temperatura koja isprovocira bronhospazam, dovodi do skupljanja bronhija kod takvih pacijenata, pogoršava njihovo osnovno stanje. Kod takvih pacijenata dolazi do takve simptomatologije koja se manifestuje sa otežanim disanjem odnosno gušenjem. U tom trenutku moraju da se pridržavaju svoje terapije, u vidu bronhodilatatora koji u datom trenutku šire bronhije, kao i kod zdravih osoba, prvenstveno kod meteoropata, koji pate od glavobolje, pospanosti. Kod kardiovaskularnih bolesnika može da se javi povišen krvni pritisak, kod psihijatrijskih bolesnika može da pogorša njihovo osnovno stanje," ističe Marjan Madić, doktor medicine.

Magla je u nekim delovima Kosova do te mere gusta da se logično postavlja pitanje koliko je vazduh zapravo zagađen.

"Magla je prirodni proces iz dve radijacije – zračenje sunca i zračenje zemljišta. Zračenje sunca je insolacija, zračenje zemlje je radijacija. Kada je radijacija veća nego insolacija, onda je sistem kondenzacije neizbežan i dolazi do magle. U sastavu vazduha gde dolazi do sistema kondezacije tih molekula, poznato je da ima azota, kiseonika, ima monoksida karbonata, dioksida karbonata, dioksida sulfata i trioksida sulfata.To su štetne materije, pored toga ima PM 2,5 to su partikule – male čestice sa opsegom manjim od deset milimikrona koje su prisutne na našoj teritoriji," kaže meteorolog Sulj Tahirsuljaj.

Da magla nepovoljno utiče na bezbednost u saobraćaju, dokaz su brojne nesreće koje se dešavaju upravo zbog slabe vidljivosti i poledice na putevima.

"Opasno je voziti po magli, slaba je vidljivost, klizav put, neobeležen kolovoz," kaže jedan od vozača.

"Magla utiče dosta loše na vožnju, treba voziti polako, signalizacija na putevima je dosta loša," potvrđuje još jedan vozač.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.