Zbog čega u Vučićevom izlaganju o prvih 100 dana Vlade nema Kosova: prištinska kriza i „glavni baja“

Predstavnici vladajuće koalicije smatraju da je 'krivac' – politička kriza u Prištini, nastala posle kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora, zato što koči primenu Briselskog sporazuma. Opozicija tvrdi da 'kosovskom tišinom' premijer želi da prikrije porazne rezultate politike njegove vlade u južnoj pokrajini.


Milovan Drecun: "Kosovo će ponovo biti u središtu aktivnosti Vlade Srbije, čim se u Briselu nastavi pregovarački proces.“

Vladeta Kostić: "To što kosovska vlada nije još uvek formirana, jedini je razlog zbog kojeg premijer Srbije prekjuče nije govorio o južnoj pokrajini."


 

Podsetite se:

U 3-časovnom premijerovom eskpozeu – 1,15 minuta na Kosovo i Metohiju

"Na KiM se u proteklih 100 dana u političkom smislu ništa nije dogodilo. Čeka se rešenje političke krize i formiranje nove kosovske vlade, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem Briselskog sporazuma i formirala zajednica srpskih opština," jednoglasni su predsednik i član Odbora za KiM Skupštine Srbije Vladeta Kostić i Milovan Drecun, obojica poslanici SNS.

 
Drecun pretpostavlja da je to razlog zbog kog premijer u Bačkom Gradištu nije pominjao KiM i najavljuje da će „Kosovo ponovo biti u središtu aktivnosti Vlade Srbije, čim se u Briselu nastavi pregovarački proces.“ Kostić „kao čovek koji sa porodicom živi na Kosovu“, kategoričan je da je problem sa formiranjem nove kosovske vlade, čije rešenje ne očekuje pre izjašnjavanja Ustavnog suda Kosova 18. septembra, jedini razlog zbog kog premijer Srbije prekjuče nije govorio o južnoj pokrajini.

Vladimir Todorić: "Poželjno što pre zaboraviti bilo kakav razgovor o Briselskom sporazumu, pogotovo što još nije formirana ZSO. DS je podržala Briselski sporazum."


"Aleksandar Vučić je ćutao o KiM zato je poželjno što pre zaboraviti bilo kakav razgovor o Briselskom sporazumu, pogotovo što još nije formirana ZSO. DS je podržala Briselski sporazum, jer je predviđao određene garancije za Srbe na KiM. ZSO nema, a sada je ugrožena bezbednost Srba, čak i političkih narodnih lidera umerene opcije. O sudbini Olivera Ivanovića se malo priča, jer je i to tema koju je poželjno zaboraviti," kaže za Danas, Vladimir Todorić iz DS.

Njegov bivši stranački kolega, sada funkcioner NDS u osnivanju i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović, ističe da Vlada Srbije nije samo u Bačkom Gradištu prećutala KiM, nego da o njemu malo priča mesecima unazad.

Goran Bogdanović: "Kosovskim Srbima se direktivama saopštava šta da rade, krenulo je iseljavanje Srba na severu, u severnom delu Kosovske Mitrovice tajno se prodaju srpske kuće i stanovi."


"Srbi na KiM su već navikli da, ne samo premijer, nego i oni koji se u vladi bave Kosovom, o njemu ne govore iskreno i na pravi način. Srbi ne znaju šta je u Briselskim sporazumu, direktivama im se saopštava šta da rade, krenulo je iseljavanje Srba na severu, u severnom delu Kosovke Mitrovice tajno se prodaju srpske kuće i stanovi… Treba otvoreno reći šta se na KiM događa, a ne da slušamo samo marketing i demagogiju koja prija ušima," izjavio je Bogdanović za Danas.

On krivi i medije zbog „zatvorenost za drugačija mišljenja od predstavnika vlasti“ i zato što forsiraju samo „one koji od Kosova žive, a ne daju prostor ljudima koji na KiM žive.“


Slobodan Samaradžić: "Pregovarački proces u Briselu je išao bezumno samo da bi Vučić bio baja u ovom selu i da ga tapšu po ramenima kao poglavicu, na način kako je osvojen Divlji zapad, a na KiM-u je sve gore, Beograd ne može da deluje na tamošnja zbivanja, a Albanci guraju svoju strategiju iseljavanja severa. Prete viđenim Srbima da bi obezglavili narod. Onda će krenuti demontaža Parka mira i vraćanje Albanaca severno od Ibra, ali niko neće vratiti Srbe u južno od Ibra." 


Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i nekadašnji ministar za KiM, smatra da „Vučić ne bi imao za šta da se uhvati da je započeo kosovsku temu, jer tu ne može da prođe demagoška matrica: pogibosmo, radimo, imamo obećanja…“ Za KiM, ističe Samardžić, „nema obećanja, štaviše Vučiću se približava rok poslednjeg zahteva – potpisivanje obavezujućeg pravog dokumenta kao de jure priznanja Kosova tokom pregovora sa EU.“

"Pregovarački proces u Briselu je išao bezumno samo da bi Vučić bio baja u ovom selu i da ga tapšu po ramenima kao poglavicu, na način kako je osvojen Divlji zapad. Vlast je dopustila da stranci vladaju ovom državom samo zato što je bila rešena da preda KiM i da sa njima napravi neki dil. Priznali su Kosovo, zauzvrat ništa nisu dobili i sad ih i dalje ucenjuju. Na KiM je sve gore, Beograd ne može da deluje na tamošnja zbivanja, a Albanci guraju svoju strategiju iseljavanja severa. Prete viđenim Srbima da bi obezglavili narod. Onda će krenuti demontaža Parka mira i vraćanje Albanaca severno od Ibra, ali niko neće vratiti Srbe u južno od Ibra," kaže za Danas Slobodan Samardžić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.