BCBP: Zbog čega oficiri i podoficiri napuštaju Vojsku Srbije…

Tokom poslednjih pet godina Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije godišnje je u proseku napuštalo 166 oficira i 66 podoficira. Zašto se odlazi iz Vojske Srbije?

Istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) kažu da je poslednjih godina pojačan odliv kadrova iz sistema odbrane. Da li su male plate jedini razlog za otkaze i da li su stanovi koji se grade za pripadnike bezbednosti zaista povoljni za vojna lica?

Vojsku Srbije napuštaju informatičari, pripadnici sanitetskih službi, pešadije, oklopnih jedinica. Manjak kadra osetan je u celom sistemu, pokazalo je poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Suočavamo se sa nekontrolisanim odlivom mladih oficira, Ministarstvo odbrane ne može da tvrdi da se trudi da zadrži bar one najsposobnije, što nas onda navodi da se pitamo ko će da vodi našu vojsku za pet ili deset godina“, kaže Katarina Đokić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Tokom poslednjih pet godina Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije godišnje je u proseku napuštalo 166 oficira i 66 podoficira.

Prema grafikonu Centra za bezbednosnu politiku značajan broj potporučnika odlučio se za novi posao, najviše tokom 2017. godine, čak i po cenu nadoknade troškova školovanja na Vojnoj akademiji.

Zašto ljudi odlaze iz sistema odbrane?

„Iako ne presudan razlog za odlazak, svakako je prisutan loš materijalni položaj zaposlenih, javlja se nemogućnost napredovanja i percepcija negativne selekcije kadrova u procesu napredovanja, pored toga preopterećeni su poslom“, ocenjuje Marija Ignjatijević iz BCBP.

Koliko pripadnika VS može da uzme kredit za jeftine stanove?

Da li država čini nešto da spreči odliv kadrova? Vlada je 2017. ukinula subvencionisanje stambenih kredita i inicirala masovnu izgradnju, kako su najavljivali, jeftinih stanova za zaposlene u sektoru bezbednosti. Za taj slučaj brzo je donet poseban zakon. Međutim, gradnja sporo napreduje.

„Odabran je način, koji podriva sistem javnih nabavki u Republici“, kaže Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija.

U vojnom sindikatu Srbije kažu da se ni dva pocenta profesionalnih pripadnika Vojske nije prijavilo da na taj način kupi stan, pošto uopšte nije reč o povoljnoj kupovini, kako vlast predstavlja.

„Te stanove vi kupujete na kredit, a da bi kupili taj stan na kredit, vi morate da imate 10 ili 20 odsto učešća, koji vi ne možete da obezbedite, jer nemate ušteđevinu. Da bi kupili stan od 50 hiljada evra, vi morate da date pet ili 10 hiljada evra u kešu, a to nema 99% pripadnika vojske“, ističe Novica Antić, iz Vojnog sindikata Srbije.

Do tačnog podatka o broju onih koji su poslednjih godina dobrovoljno napustili službu, istraživači nisu uspeli da dođu.

Naime, u Ministarstvu odbrane im je rečeno da je ta dokumentacija, od 2016. godine označena kao tajna.

Ceo prilog TV N1 pogledajte ovde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.