Završena ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

U periodu od 16. do 22. jula na Kosovu i Metohiji održana je druga Prizrenska letnja duhovna škola. Školu je organizovala Eparhija Raško-prizrenska uz pomoć veroučitelja Darka Nikolića i Nemanje Protića iz Beograda i podršku kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Polaznici škole bili su studenti na državnim univerzitetima u Srbiji, koji su se prijavili za ovu školu i bili izabrani posle razgovora sa organizatorima. Oni su imali priliku da se upoznaju sa svetinjama i kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji i da kroz predavanja i razgovore sa ljudima koji ovde žive istinski upoznaju KiM.

Naglasak je bio na mistagogiji – polaznici su učestvovali na Svetim Liturgijama, svako jutro u drugoj svetinji: Svetim Arhangelima, Deviču, Gračanaci, Dragancu, Dečanima i Banjskoj.

U Prizrenu, Gračanici i Deviču sa polaznicima škole bio je i protojerej-stavrofor Radivoj Panić koji trenutno služi u parohiji Srpske pravoslavne crkve u Briselu.

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

Osim toga, organizovane su posete Pećkoj Patrijaršiji i Bogorodici Ljeviškoj koje se, zajedno sa Gračanicom i Dečanima, nalaze na UNESCO-vom spisku svetske kulturne baštine na KiM. Neizbežna je bila i poseta Gazimestanu kao i samom gradu Prizrenu, svojevrsnom muzeju na otvorenom u kome danas imamo sačuvanih čak deset crkava od kojih su polovina iz četrnaestog veka.

Ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola završena je posetom manastirima Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Banjska.

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

Polaznici škole primili su danas sertifikat u manastiru Visoki Dečani s blagoslovom Episkopa Teodosija, kao pismenu potvrdu svoga truda.

Vladika Teodosije im je poručio da ne treba „samo rečima ispovedati veru već da te reči moraju svedočiti i potvrditi i svojim životom“.

Potrebno je ne samo rečima da volimo i podržavamo Kosovo i Metihiju i naše ljude koji žive na ovim prostorima, već i da ih posećujemo i da time pokažemo da Kosovo i Metohija nije samo jedan geografski pojam, jedna teritorija koja je važna samo onima koji ovde žive, već da su Kosovo i Metohija mnogo više od toga: naše biće, naš život, naše postojanje

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

Vladika je istakao da su na Kosovu i Metohiji „koreni Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i da iz tih korena crpimo na prvom mestu duhovnu snagu, a potom i sve ostalo“.

„Kao što biljka crpi sokove iz zemlje, tako i mi, gde god da se danas nalazimo širom ove zemlje, crpimo tu duhovnu snagu sa Kosova i Metohije. Zato i oni koji žive na ovim prostorima i oni koji u srcu svom nose Kosovo i Metohiju, oni se susreću ovde i na najbolji način pokazuju da Kosovo i Metohija nama pripadaju ne zato što smo mi to prisvojili, nego zato što nam je to od Boga dato“ – rekao je Vladika Teodosije.

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

Vladika je polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole poručio da svuda svedoče osećaj koji su stekli tokom ove letnje duhovne škole:

„Da je Kosovo i Metohija  živo i da kao takvo nikada ne može biti oteto i oduzeto nama koji smo ovde i onima koji Kosovo i Metohiju nose u svojim srcima“.

letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram
letnja skola u prizrenu
FOTO: TV Hram

TV Hram

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.