"Zatražili smo objašnjenje od Grčke za Kosovo"

Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije".

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, rekao je za "Blic" da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

"Uputili smo zahtev grčkom Ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra (Nikos) Kocijasa. Očekujem da i pored velikih pritisaka koje trpi Grčka neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti," navodi Dačić i dodaje da to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni sa prijateljskim odnosima dve države.

Pročitajte još:

Kosovo otvara Kancelariju u Grčkoj

Kocijas je prethodno u razgovoru sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu, prenosi "Blic" pisanje prištinskih medija.

List navodi da je Kocijas "ostao nedorečen" na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, ali je "najavio da će Grčka u Prištini otvoriti kancelariju za saradnju sa Kosovom".

U ambasadi Grčke rekli su "Blicu" da su "izjave ministra Kocijasa date u Prištini – jasne".

"Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i grčki stav o tom pitanju ostaje nepromenjen," saopšteno je iz ambasade.

B92/Blic/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.