Zašto nismo pelcovani od iste bolesti?

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju,

Naše demokratske države zbog korupcije, organizovanog kriminala, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, nalaze se na putu umiranja – prvenstveno zbog jačanja autoritarizma i poltronizma. Jer su ovi fenomeni posledica autoritarno-poltronističkih binoma u regionu.

Naši međuljudski i međunacionalni odnosi zavise od integriteta ličnosti. Mada, lične integritete pretežno određuju društveni i politički odnosi koji, u našem slučaju, selektivnom regrutacijom kadrova odstranjuju sposobne i poštene i instaliraju “politički podobne” koji odgovaraju političkim ciljevima naših lidera.

U slučaju autoritarno-poltronističkog binoma naših društava, ispada da se oni hrane i međusobno podržavaju dokle god imaju zajedničke interese. U slučaju naših država, zajednički dalekosežni interes naših autoritarnih lidera i njihovih poltrona jeste ideja etničkih država!

U kontekstu aktuelnih okolnosti, smelost naših lidera je lažna, jer je ona podržana prvenstveno od poltrona koji podršku liderima daju usled istinskog straha da ukoliko vođe izgube, padaju i oni zajedno sa njima. Zašto?

Prvo, zbog toga što je istinski odnos izmedu autoritarnih lidera i poltrona lažan. Ali, dok su oni na vlasti, posledice su konkretne i višestruke. Naše autokrate dobijaju smelost na osnovu lažne podrške poltrona. Poltroni dobijaju podršku od autokrata onoliko koliko su ubeđeni da ih oni podržavaju. Dakle, njihov realan odnos je – međusobni interes i obmana, zato njihova vlast traje dokle god bude trajala njihova obmana. Njihove ambicije su slične (da ostanu ili da se domognu vlasti), razlikuju se samo metodi kako se realizuju.

Autoritarnim liderima se imponuje u političkoj volji. Poltroni se dodvoravaju autokratama podržavaju njihovu političku volju. Na ovaj način putem realizacije političke volje autoritarnih vođa, u stvari realizuju svoje interese.

Koliko je ovaj binom prisutan, u kojoj meri i obliku se manifestuje u Srbiji, odnosno na Kosovu, osim od vladajućih moralnih i političkih vrednosti, zavisi i od bezličnih standarda vlasti i neshvatljive tolerancije međunarodnih faktora koji donose odluke.

Bez dileme, države koje imaju konsolidovan identitet u kojima vlada pravo, meritokracija i konkurentnost, a ne kleptokratija – poput Srbije i Kosova, onemogućavaju ambijent gde odlučuje razarajući binom autoritarne i poltronske vlasti. Ali aktuelne naizmenične pojave korupcije i organizovanog kriminala i ugrožavanja ljudskih prava u Srbiji i na Kosovu su dokaz da još uvek nismo pelcovani od iste bolesti!

Drugo, zbog navedenih razloga, naše demokratske države se nalaze na putu umiranja, ne samo zbog korupcije, organizovanog kriminala, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda koje uzrokuje navedeni binom, nego i zbog instrumentalizacije vlasti u duhu populizma, prvenstveno zbog jačanja autoritarizma i poltronizma.

Upravo ovi fenomeni jesu posledice tih autaritarno-poltronističkih regionalnih binoma. Logična posledica instrumentalizacije je nastojanje nacionalnih vođa ka homogenizaciji nacija i to u prvoj fazi, kako bi se u drugoj, ukoliko se realizuje scenario etničkih država, onda došlo do nacionalne hegemonizacije, što bi ugrozilo ne samo demokratiju Srbije i Kosova, nego mir i slobodu Zapadnog Balkana’.

Dragi prijatelju, moguće da grešim, ali ovi ciljevi su razlog zašto do sada nismo pelcovani od iste bolesti!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.