Zašto nas plaše?

Nenad Radosavljevic Slavisa Ristic
Foto: Radio Kim, Srbija Danas

Poslednjih meseci iz Beograda stižu upozorenja o navodnim sukobima, o mogućim „napadima na Srbe na severu“ i „tenzijama“ koje stvara Priština. Takve izjave gotovo svakodnevno čujemo od predsednika Srbije, ministra spoljnih poslova, članova Srpske liste, pa sve do načelnika generalštaba Vojske Srbije. Međutim, pojedini Srbi sa Severa smatraju da takve izjave imaju za cilj da zastraše narod, a da iza svega stoji namera da se potpiše sporazum i „preda Kosovo“.

U prizivanju sukoba na Kosovu najviše prednjače srpski tabloidi, ali su o „mogućem napadu na Sever Kosova“, „raspoređivanju Kosovske policije u pograničnim područjima“, „pripravnosti Vojske Srbije“ prethodnih dana i meseci govorili i zvaničnici Srbije. Postavlja se pitanje – zašto nas plaše i šta je cilj?

Slaviša Ristić, poslanik u Skupštini Srbije koji je inače sa Severa Kosova kaže da je napetost i zabrinutost za bezbednost uvek prisutna, ali da ovoga puta tu napetost stvaraju predstavnici vlasti u Beogradu, a pre svega Aleksandar Vučić.

Stiče se utisak, kaže Ristić, da je namera da se napravi upravo takva atmosfera „kako bi se Kosovo prepustilo i lakše progutalo i prihvatilo nezavisno Kosovo“ od strane javnosti u Srbiji.

„Zaista je neshvatljivo da imamo situaciju da nas Aleksandar Vučić plaši na taj način, prosto izigrava neku vrstu strašila u poslednjih godinu dana sa tim konstantnim najavama upada policije i vojske Kosova na sever. Umesto da se šalju smirujuće poruke i da se ohrabruje narod da tamo ostane, upravo se radi suprotno“, kaže Ristić za RTV Kim.

Ristić veruje da „Albanci neće uraditi ništa ako za to nemaju neku vrstu dozvole od strane svojih mentora“ ili ako ne postoji neka vrsta prećutne saglasnosti sa Beogradom, kako bi se „završio taj posao“ oko razgraničenja.

Nenad Radosavljević, analitičar i novinar sa Severa Kosova smatra da predstavnici vlasti u Srbiji ne mogu da ostanu na političkoj sceni bez da izazivaju probleme, uz nadu da će, kako kaže, to biti profitabilno za njih.

Radosavljević za RTV Kim kaže da su su predstavnici vlasti i u Prištini i u Beogradu spremni da se i sukobima održe na vlasti.

„Oni su toliko nezasiti vlašću da nemaju ograničenja. Neki ljudi na taj način pokušavaju da se zadrže na političkoj sceni i mnogo su u tome predaleko otišli. Retorika koja se sve više zaoštrava je jedno ali ono što se i u samom vazduhu oseća povodom tih njihovih izjava, a realno takva mogućnost postoji pogotovo oko severa i zauzimanja granice, pa eventualnog dejstva sa strane Srbije, pa onda stvaranja neke tampon zone i onda posle toga bi usledila neka mirovna konferencija na kojoj bi i jednoj i drugoj vlasti bilo lako da to potpiše jer su navodno naterani na to, iako to nije bila njihova dobra volja“, ironičan je Radosavljević.

Međutim, poslanik sa Kosova Slaviša Ristić smatra da niko nema pravo ni da pomisli na ideju o razgraničenju, a kamoli da je realizuje.

„Niko nema pravo da i jedan deo Kosova i Metohije predaje. Druga je stvar što je sada Kosovo okupirano, i to nije prvi put da je neko okupirao taj prostor, ali niko nema pravo da preda tapiju nad tom teritorijom“, zaključuje Ristić.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.