Zašto je Gurešić za javnu raspravu o budžetu pozvao samo TV Most: Nemam obavezu da pozovem 15 medija, obavestili smo jedan i to je dovoljno

Javna rasprava o budžetu za 2018. godinu za opštinu Severna Mitrovica održana je danas uz selektivno obaveštavanje javnosti. Pravilo je da je ulaz slobodan za sve zainteresovane građane od kojih se i očekuje aktivan doprinos javnoj raspravi. Prisustvo javnosti se obezbeđuje i pozivom medijima i civilnom društvu da prate, odnosno učestvuju u važnim raspravama. Građani Severne Mitrovice i javnost su, međutim, mogli za ovaj događaj lokalne samouprave da saznaju samo "preko oglasne table opštine i jednog medija" – ovo je KoSSevu  potvrdio večeras prvi čovek SO Severna Mitrovica – Dejan Gurešić. Opština je smeštena u Bošnjačkoj mahali. "Jedan medij" je, Gurešić kaže, "TV Most". Zašto je javnost selektivno obaveštena, odnosno zašto portal KoSSev nije dobio poziv da prati ono što su građani rekli o svom budžetu u ovoj lokalnoj samoupravi? – pitali smo šeficu opštinske administracije Adrijanu Hodžić i predsednika SO Severna Mitrovica Dejana Gurešića. Prvi čovek Udruženja novinara Srbije, ogranka na Kosovu, Budimir Ničić, kaže da se radi o opstrukciji istine. "Neko se možda boji nezgodnih pitanja." Javni interes se ne ostvaruje "favorizacijom medija", odnosno pozivanjem "svojih medija". Nedopustivo je da javne ustanove vrše selekciju medija i oglasna tabla ne može da bude način za obaveštavanje u 21. veku, kaže predsednik UNS-a na KiM-u. A evo šta su nam Hodžićeva i Gurešić večeras rekli u odvojenim telefonskim razgovorima:  

Hodžić: Izvinjenje KoSSevu, službenik opštine za komunikaciju sutra dobija pisanu opomenu. Ovakav propust se više neće dogoditi

A šta kaže Statut opštine o tome kako se obaveštavaju građani i javnost

"Opština mora da obezbedi neophodnu javnost i mora da usvoji mehanizme komunikacije kako bi ostvarila interes građana. Bez izuzimanja ostalih načina komunikacije, konsultacije otvorene za javnost treba da se objave na zvaničnom veb sajtu opštine."

"Mesto datum i vreme održavanja javnog sastanka mora da se objavi najmanje dve sedmice u sredstvima javnog informisanja koji emituju program na opštinskom i regionalnom nivou – pre održavanja sastanka."

"Predstavnicima sredstava informisanja mora biti dozvoljeno da prisustvuju na svim javnim sastancima," ovo su tačke Statuta оpštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu.


Veb sajt opštine? 

Kako je i predviđeno Statutom opštine, probali smo da pronađemo poziv građanima za učešće u javnoj raspravi na zvaničnom sajtu opštine Severna Mitrovica. Međutim, na dostupnoj stranici "veb sajtova opština Republike Kosovo"Internet stranica Severne Mitrovice nije dostupna.

Stranicu opštine nismo uspeli da pronađemo ni preko Google pretraživača i do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da saznamo da li opština ima aktivan veb sajt.

Hodžićeva u naknadnom pojašnjenju za KoSSev kaže da nije krivica opštine što nema svoj sajt, već da je u pitanju centralna kancelarija za informisanje u Prištini pri Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave koja je odgovorna za postavljanje opštinskih sajtova i da je to slučaj, kako ona tvrdi, i sa ostalim opštinama na Kosovu. 

"Nemam informaciju na koji način je saopštenje poslala Skupština opštine Severna Mitrovica. Sa druge strane, prihvatim krivicu da službenik opštinske administracije nije bio na visini zadatka u ovom momentu da svima pošalje poziv za javnu raspravu. U jučerašnjoj emisiji Kontakt plus radija javno sam pozvala sve institucije, medije, nevladin sektor, kao i same građane da učestvuju na današnjoj javnoj raspravi vezano za budžet za 2018. godinu. Koristim priliku da se vama direktno izvinim što vam nije u ime opštine Severna Mitrovica poslat zvaničan poziv da učestvujete."

Da li to znači da se u budućnosti neće desiti slična situacija, ili može da se dogodi da se portalu KoSSev ponovo ne pošalje poziv, na isti način na koji trenutno radi i opština Kosovska Mitrovica u sistemu Republike Srbije – a sada je to uradila i opština Severna Mitrovica u kosovskom sistemu?

"Sigurno je da opština Severna Mitrovica neće napraviti ovakav propust, jer će službenik koji se bavi pitanjima javnog informisanja sigurno dobiti pismo opomene zbog ovog propusta."

Gurešić: Samo televiziji Most upućen poziv i preko oglasne table, nemamo obavezu da obaveštavamo "petnaest medija"

Zašto Vi kao predsedavajući Skupštine opštine niste poslali poziv KoSSevu da prati javnu raspravu?

"Zato što je samo televiziji Most upućeno, jednostavno, nemamo obavezu drugačije da oglašavamo, osim na takav način."

Možete li da mi citirate koji je to član pravilnika, odnosno Statuta u kojem se navodi da se samo jedna televizija obaveštava, a da nemate obavezu da obaveštavate i ostale medije?

21.09.2017 – U međuvremenu reagovao je UNS: UNS opštini Severna Mitrovica: Da se ubuduće novinari ne izostavljaju sa pozivnih lista


Šta je rekao predsednik UNS-a na KiM-u: 

Opstrukcija istine, neko se bojni nezgodnih pitanja. Javni interes nije favorizacija medija i pozivanje 'svojih' medija.

Iz opštine Severna Mitrovica kažu da su stavili obaveštenje na oglasnoj tabli i da su time ispunili formu pozivanja građana i medija na javnu raspravu o budžetu opštine? Koliko ovakvo objašnjenje ima smisla?

"Obaveštenje na oglasnoj tabli opštine može da služi da se o nečemu obaveste zaposleni u toj opštini, ili građani. Međutim, ako je u pitanju događaj od opšteg interesa i značaja, što u ovom slučaju jeste, onda nije u redu da se i sami građani na taj način obaveštavaju, jer mnogi građani ne idu u opštinske prostorije svaki dan da čitaju šta piše na oglasnoj tabli, već o tome treba da budu obavešteni putem medija ili možda lično. Oglasna tabla posebno ne može da bude način za obaveštavanje i pozivanje medija i novinara na neki događaj. Ovo je 21. vek i opšte je poznato kako se mediji pozivaju na neki događaj – najčešće e-mailom, ili telefonom."

Šefica opštinske administracije kaže da je javnost obavestila lično u programu Kontakt Plus radija. Da li je to dovoljno?

"Ako je opštini Severna Mitrovica u interesu da javnost obavesti o nečemu, onda to treba da uradi javnim obaveštenjem, preko svih medija na teritoriji te opštine, ali i šire. Nije dovoljno da neko, gostujući u nekoj emisiji, pozove građane da dođu na događaj i da misli da je time završio posao kad je obaveštavanje građana u pitanju."

Iz opštine kažu da su odlučili da na ovaj događaj pozovu samo jedan medij i to TV Most. Šta kažete na to?

"Nedopustivo je da javne ustanove, ili institucije vrše selekciju medija, već su u obavezi da na događaje pozovu sve medije, jer javni interes se ne ostvaruje favorizacijom medija, odnosno pozivanjem 'svojih' medija. To je ništa drugo nego opstrukcija istine i to šalje poruku da se možda neko boji nezgodnih pitanja."

"Ne znam koji je član, ne znam šta. Vidite, ovako, ne piše nigde koja je televizija obavezna, piše da je bitno da se oglasi i mi smo oglasili na televiziji Most i sedam dana imamo na Skupštini Opštine i svi odbornici su obavešteni. To je svake godine tako. Dakle, to je nasleđeno. O sednicama skupštine opštine obaveštavamo, pa ja mislim, desetak sigurno, predstavnika medija, različitih. Ali o ovome, to je stalno. Prošle godine, recimo, Radio Kosovska Mitrovica. Ne znam po kom kriterijumu, ali, eto, bila je odabrana ona i tako da ja…"

Vi imate kriterijume za to koje lokalne medije pozivate, a koje ne?

"Ne."

Upravo ste mi rekli "ne znam po kom kriterijumu"?

"Pa ja sam rekao da nemamo obavezu da petnaest medija obavestimo o tome. Obavestili smo jedan medijum i smatrali smo da je to dovoljno."

Nemate obavezu da pozovete petnaest medija? Dakle, imate matematički izračunat broj medija koji možete da pozovete (po kom je to pravilu, prim, red.)…?

"…Ne, nemamo obavezu. Mi smo jednostavno, obavestili smo preko oglasne table Skupštine Opštine, obavešteni su svi odbornici i jedan medijum. Obaveštena je televizija Most. Mi jednostavno nemamo, to je praktikovano tako. Nikada se više medija od jednog nije ni obaveštavalo, to nije nikakva tajna. Sedam dana je na televiziji Most, manje od sedam – pet dana možda je išlo, ne znam. Ali, nije nikakva tajna."

Ja ću odmah da Vas demantujem. Mi smo prošle godine dobili poziv za javnu raspravu, koju smo pratili i imamo ga i u arhivi.

"Moguće. Moguće da je tako."

A kako je Opština Severna Mitrovica pre pet dana obavestila KoSSev o početku radova u ulici Oslobođenja?  

Opština Severna Mitrovica je našoj redakciji dostavila štampani letak upućen građanima u kojem ih obaveštava da će ova opština 18.09.2017. započeti radove na rekonstrukciji ulice Oslobođenja, u Bošnjačkoj mahali. Međutim, u istom letku nije navedeno u koliko će sati početi svečano otvaranje radova, niti je ovu informaciju naknadno dostavila našem portalu.

Kako se kao građanin Kosovske Mitrovice osećate kada mi kažete da nemate obavezu – osim preko oglasne table i jednog medija – da obavestite javnost za javnu raspravu?

"Nemam odgovor Sanja, nemam odgovor."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.