Zaslužio je Oliver više od jedne ulice

Sedam stotina i četrdeset i devet ispitanika, odnosno 92%, podržalo je inicijativu SDP-a da ulica Sutjeska dobije ime po Oliveru Ivanoviću – rezultati su online ankete na portalu KoSSev. Uz ovaj procenat još tri je odsto onih koji su podršku dali komentarom: „Zaslužio je Oliver više od jedne ulice“; „To je najmanje što mi možemo pružiti Oliveru nakon svega što je on nama, time što nas nikada nije napustio… Sve do kraja“; „Glavni trg ili šetalište. Možda čak i spomenik kod glavnog mosta.“ Pet odsto ispitanika, ili njih 40, nije podržalo predlog. Inicijativu su podržali i sugrađani sa kojima smo razgovarali na ulicama Mitrovice. „Šteta što je poginuo onako dobar čovek. Šta da radimo, žalimo ga, mnogo ga žalimo“; „On je stari Mitrovčanac, borio se za prava ljudi koji žive na ovim prostorima“ – govore građani. Rezultate elektronske ankete pogledajte OVDE. Poslušajte audio anketu 

 

Ubedljiva većina ne podržava ni odlaganje odbornika SO Severna Mitrovica da se glasa o predlogu Ivanovićeve stranke – njih 614 (76%) odgovorilo je sa „Ne podržavam“, ali je uz njih i većina od skoro 6%, koji su sopstvenim komentarima iskazali isti stav:

„Kad ima volje ime i načina, ovo pokazuje da volje nema“; „Poznato ı uobičajeno prećutaće se kao i sve do sad“; „To im je samo izgovor, jer sadašnja vlast to ne želi“; „Sramotno odlaganje, posebno kada se ima u vidu da polovinu odbornika čine bivši saradnici i učenici Olivera Ivanovića“.

Odlaganje je podržalo 19% ispitanika, ili njih 154.

Kakva će biti konačna odluka SO? Ovde su mišljenja podeljena podjednako – njih 403 misli da će se inicijativa usvojiti, 410 da neće. Podeljenost na po 50 odsto sa obe strane trajala je od samog početka do kraja ovog ispitivanja.

Većina ispitanika je sa Severa Kosova (88%), sa juga – 12%, muškarci čine 55%, žene 45%; 35% ispitanika je između 26 i 35 godina, 24% između 36 i 45, 18% između 46 i 55, a 15% između 17 i 25. Najmanji procenat – 8% – je preko 56 godina. Sa visokim obrazovanjem je 72 odsto.

„Kada bih se ja pitao, ja bih to odmah, evo sad, ja bih odmah iz ovih stopa“

Svi sagovornici sa kojima smo razgovarali na ulicama Kosovske Mitrovice podržali su predlog Ivanovićevih saboraca.

„Kada bih se ja pitao, ja bih to odmah, evo sad, ja bih odmah iz ovih stopa.“

„Verovatno će i trebalo bi stvarno biti usvojen. Ja mislim da je on bio pravičan čovek. Prema tome, trebao bi da dobije neko obeležje.“

„Smatram da bi trebalo preimenovati ulicu u ulicu Olivera Ivanovića zato što je on jedan od retkih koji se zalagao za Srbe na području Kosova i Metohije“ – bili su odgovori u tonskoj anketi.

Ipak, jedan sugrađanin je predložio da bi ulice u Kosovskoj Mitrovici trebalo da ponesu imena Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, jer, kako on navodi, „prodati smo njima.“

„Pre svega bi trebalo raščistiti tačno ko ga je ubio,“ takođe je bio deo jednog od odgovora.

Sa druge strane, na pitanje kakva će biti konačna odluka SO-a o predlogu odbornika SDP-a, građani daju različite odgovore:

„Hoće 100%, bio je omiljen i izuzetno dobar čovek.“

„Nisam sasvim sigurna u ovom trenutku, možda da je to bilo malo ranije možda da, ali sada sve to je malo postalo pasivno, što se tiče njegovog slučaja i samog predloga.“

„Ne znam, od sadašnje vlasti teško.“

Na tri meseca od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Gračanici, Nišu, Kruševcu, osvanuli su grafiti sa likom Olivera Ivanovića.

Na mestu ubistva prethodno je postavljena spomen ploča sa Ivanovićevim rečima:

„Moram da izdržim, jer ako pokleknem, priznaću im da su jači od svega u šta sam verovao. Ne može ovo zlo navek trajati. Jednom će valjda i pravde biti. Nikada, ali nikada neću otići sa Kosova i Metohije.“

Stranka koju je predvodio Oliver Ivanović najavila je od danas i potpisivanje peticije sa istim zahtevom – da pešačka zona u Kosovskoj Mitrovici, ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen Ivanović – ponese njegovo ime.

Ova stranka je 21. februara uputila pisani zahtev gradonačelniku Goranu Rakiću i predsedavajućem SO-a, Dejanu Gurešiću sa predlogom da ulica Sutjeska ponese Ivanovićevo ime.

S obzirom na to da, kako su naveli iz SDP-a, odgovor nisu dobili, predlog su izneli i na poslednjoj sednici SO Severna Mitrovica sredinom marta. On, međutim, nije usvojen. Nakon što su odbornici Srpske liste izneli imena i drugih Mitrovičana koji su prethodnih godina stradali, uz objašnjenje da bi i oni trebalo da dobiju ulice sa svojim imenima, gradonačelnik je naveo da će razmotriti zakonske okvire i o tome obavestiti odbornike na „nekoj od narednih sednica“.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa, 16. januara, rano ujutru, na putu ka poslu, a pred prostorijama svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Bio je najpoznatiji lider Srba sa KiM-a od 1999. Odigrao je ključnu ulogu ’99. i u prvoj polovini dvehiljaditih u, kako srpska javnost vidi, odbrani grada od pokušaja nasilnog ulaska ekstremnih Albanaca sa juga. Važio je za hrabrog, ali umerenog i pragmatičnog političara. Zagovarao je dijalog, saradnju i demokratske vrednosti. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a u Kosovskoj Mitrovici i drugim severnim opštinama nije održana komemorativna sednica. Javnosti nije predstavljen pomak u istrazi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.