Zaseok u Tvrđenu: Posle 60 godina asfalt do kuća tri brata sa 25 unuka

"Ovaj put smo mi čekali više od šezdeset godina. Ja sam ovde došao pre 63 godine, sad imam 66. Puta bilo nije, e sada hvala Gospodu Bogu, puta ima. A meni bilo nije što ja nisam imao put toliko godina, nego da ne ostane da i moji unuci nemaju put ovde. Put će mi značiti toliko da može neko da mi dođe i da mi možemo negde da odemo. Imam devet unučića, brat mi srednji ima isto osam, mlađi osam i on, a daće Bog još.  Sada treba da dođu kod nas…e sad puta ima, ima da dolaze i da odlazimo, i ovaj put je nemerljiva vrednost," ovako je Savo Vukašinović opisao radove na asfaltiranju deonice puta do naselja Tvrđen u Leposavićkoj opštini.  RTV Mir je pratila radove.

Asfaltiranje puta u Tvrđenu deo je šireg projekta asfaltiranja ulica u prigradskim naseljima čitave leposavićke opštine. Asfaltiraju se deonice, pojedinačno u dužini između 100 i 300 metara, sa izuzetkom deonice od 800 metara koja je rađena u ovom naselju tokom avgusta i koja vodi do fabrike vode. 

Iako samo kilometar udaljeno od Leposavića, naselje Tvrđen nije nikada do ovog leta imalo asfalt.

Radove je juče obišao i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović.

"Za nas nema odmora. Koristimo svaki lep dan da završavamo ove puteve na periferiji urbanih naselja. To nisu velike dužine. Od 100 do 300 metara su svi ti putni pravci otprilike. Ova mesta su tako blizu, a tako daleko bila," rekao je za ovu lokalnu televiziju.

Iznenađen je lepotom ovog zaseoka. A ima i razloga:

"I sam sam iznenađen kako me nikada nije naveo put da dođem do ovog zaseoka, a hiljadu puta sam prolazio za Majdevo. Koliko je lepo ovo naselje – jedino do sada da sam video u opštini Leposavić da su rodile šljive, i to tako dobro da su podupirači stavljeni."

Ovih danas asfaltira se i ulica kod Lovačkog doma na brdu Čukarak u samom Leposaviću.

I tokom jula su se asfaltirale ulice u prigradskim naseljima ove najsevernije opštine, gde je takođe zabeležena slična situacija – stanovnici se raduju, jer su, posle više decenija, kao i u Tvrđenu, dobili asfaltirane ulice do svojih kuća.

Ipak, ostalo je više putnih deonica koje treba da se urede, odnosno asfaltiraju – u Leposaviću i Lešku. U Sočanici su, kako ista televizija javlja, radovi završeni.

Jablanović je naveo da će se sa asfaltiranjem ulica nastaviti i u 2018., kao i to da je budžet u sledećoj godini značajnije veći od postojećeg – 1,8 milion evra, ali i da ostaju deonice koje treba da se dovrše i do kraja ove godine, kao što je put ka Jarinju. Neki od ovih puteva se takođe prave i sredstvima Fonda za Sever.

Ovaj gradonačelnik se istovremeno požalio na to da se sednice Borda Fonda za Sever ne održavaju od dolaska Natalije Apostolove na mesto šefa Kancelarije EU na Kosovu, koja je kao opravdanje navela krizu koja postoji u vezi sa funkcionisanjem vlade u Prištini, kao i to da kosovski ministar finansija neće da se odazove sastancima. Jablanović je naveo i da je tokom upravljanja prethodnog evropskog specijalnog predstavnika – Samuela Žbogara, situacija bila drugačija.

Ukupno je za poslednje dve godine zaključno sa julom asfaltirano 30 kilometara seoskih puteva, navedeno je prethodno iz ove opštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.