Žan Pol Žake vodi istragu o korupciji u EULEX-u

Iako su kosovski mediji ranije najavili da će istragu u vezi sa navodnom korupcijom u EULEX-u, voditi rukovodilac civilnih operacija u Evropskoj uniji, Kenet Din, visoka predstavnica EU, Federika Mogerni, imenovala je danas pravnika Žan Pola Žakea za nezavisnog stručnjaka koji će sprovesti istragu o sprovođenju mandata EULEX-a, a sa fokusom na rešavanje navoda o korupciji. Istovremeno je šef Misije EULEX, Gabriele Meuči, poručio da se EULEX "raduje dolasku" Žakea, te da je istraga koju će sprovesti u skladu sa njegovom željom o "primeni politike 'nulte' toleranije prema korupciji". Evropsku misiju za vladavinu prava na Kosovu već dve nedelje u javnosti potresaju vodeći medijski napisi o aferama i korupciji.
 
„Radujem se dolasku g. Žakea u Prištinu. Ovaj pregled je u skladu sa mojom željom da se primeni politika 'nulte' tolerancije prema korupciji,“ navodi se u pisanoj izjavi šefa EULEX-a, u kojoj se dodaje da će Misija nastaviti da sprovodi svoj mandat i radi sa kosovskim institucijama na izgradnji vladavine prava na Kosovu.
 

Žan Pol Žake, inače stručnjak za međunarodno pravo, bio je direktor pravne službe Saveta EU, predavač i dekan na više evropskih fakulteta, direktor nekoliko istraživačkih cenatara, a izdao je i veliki broj publikacija u vezi sa pravom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.