Zamena teze!?

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Poštovani prijatelju,

da li je bivši savetnik ubedljiv izgovor da se uverimo da se administracija Tramp potcenujući Boltona, ograđuje i od “njegove” ideje o “teritorijalnoj razmeni “ koju nastoji da zameni sa “ekonomskim razvojem Kosova i Srbije”?

Na osnovu intervjua koje je objavljen pre nekoliko dana na Kosovu, glavni pregovarač administracije Tramp tvrdi da će Kosovo i Srbija 27. juna u Vašingtonu raspravljati samo o ekonomiji. Dok je evropski posrednik u dijalogu, gospodin Lajčak, potvrdio u Prištini, da nema nikakava saznanja o tom susretu. Na drugoj strani, Bela kuća tvrdi da se susret odvija u uskoj koordinaciji sa Francuskom i Nemačkom koje će u nastavku procesa snositi odgovornost za političke probleme između Kosova i Srbije! Jasno je da nema koordinacije između administracije Tramp i EU, povodom dijaloga između Kosova i Srbije. Do nedavno razlike su bile potencijalno u sadržaju, ali imajući u vidu izjavu gospodina Lajčaka izrečenu u Prištini “da je krajnji cilj normalizacija odnosa” a ne “međusobno priznavanje” kako ističe
administracija Tramp, razlika je i oko krajnjeg cilja?!

Ali krenimo redom. U javnim nastupima, dok je bio, doduše, privremeno, šef svih “najjačih obaveštajnih službi sveta” Ambasador Grenel nas je ubeđivao da nikada nije video niti postojao plan o teritorijalnoj podeli Kosova … Odjednom, posle najave publikacije
knjige bivšeg savetnika za bezbednost gospodina Trampa („The Room Where It Happened – The White House Memoir“ ) izbila je na površinu “istina”.

Ideja o podeli, bila je ideja gospodina Boltona ?!

Poštovani prijatelju, zar se običan građanin ne pita; da li je moguće da glavni privremeni “špijun” sveta nije znao za javno izjašnjavanje bivšeg savetnika predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost oko ideje podele Kosova?! Ako je znao, zašto je pokušao da nas da ubedi u suprotno? Ako nije znao, o kakvom svetskom, makar privremenom, “špijunu” je reč?!

Odnosno zašto se pretvarao da takva zamisao ne postoji kad znamo da osim nosilaca ideje Aleksandar Vučić – Hašim Tači, i mnoge druge značajne ličnosti su podržale tu ideju. Da pomenem samo neke.

Mogerini je bila podržavalac “korekcije granica Kosova”, dok je zvaničnica EU Angelina Eihorst, dala do znanja “da i Srbija treba da dobije nešto”, austrijski komisionar EU Johanes Han, takođe je govorio o “mogućoj razmeni teritorija” (Washington Post, 14 april 2019.), dok su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i francuski diplomata poslali poruke da mogu podržati slične ideje. Žosep Borelj, novi šef diplomatije EU izjavio je ”da mi ne možemo biti veći katolici od Pape”, misleći na one koji su spremni za takve dogovore. I naravno, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton koji je tokom 2018-2019 bio angažovan u pravcu “razmene teritorija “ između Kosova i Srbije…

Nedavno je upravo Ričard Grenel, koji nikada “nije video “, ”niti čuo” ,”niti čitao”, da postoje karte o razmeni teritorija priznao da je takav plan postojao, ali je svu odgovornost svalio na bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona?! Kakve veze ima omalovažavanje i nipodaštavanje bivšeg savetnika sa idejom podele! Zašto se pripisuje njemu, sada i nešto, što je plod zajedničkih stremljenja administracije Tramp? Da li se time odgovornost smanjuje, prebacuje ili se dolazi do reteriranja nerealno pretpostavljenog cilja koji je, ”odjednom” izbio na površinu!

Kako da shvatimo potcenjivanje koje je ispod svakog moralnog standarda? Da li je namera da se potcenjujući Džona Boltona, potcenjuje i ideja podele? Da li se to odnosi samo na njega ili i na one koji se na takav način izjašnjavaju o njemu? Jer, američki predsednik osvrnuo se, u nizu odvojenih izjava, na Džona Boltona kada je rekao; “Kakva nezadovoljna dosadna stara budala – Samo je hteo da ratuje. Nikad pojma nije imao. Uzeo sam ga u službu, iako je već bio islužen, dao sam mu šansu. Bio sam mu dobar dok sam ga držao. Kakav glupak i lažov! Odstranjen je i srećno odbačen. Ono što sada širi u sebi ima kriminalne elemente…“

Da li je bivši savetnik ubedljiv izgovor da se ubedimo da se administracija Tramp potcenujući Boltona, ograđuje i od “njegove” ideje o “teritorijalnoj razmeni “ koju nastoji da zameni sa “ekonomskim razvojem Kosova i Srbije”? Šta će stvarno doneti najavljeni susret 27. juna ostaje da se vidi. Jasno je, na prvi pogled, da je došlo do reteriranja oko pompezno najavljenog potpisivanja sporazuma u Garden rose-u. Dotle evropski “posrednici” treba da se rasane od dvogodišnjeg sna, ukoliko misle da ostanu ozbiljan faktor u igri, jer priča o teritorijalnoj podeli ne bi bila nezaobilazna tema kad bi odlučujuci faktori EU bili budni i aktivni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.