Žalba OUN protiv Srbije za zastarela ubistva braće Bitići

Tekst je preveden sa albanskog
 
Pred OUN u sredu je podneta pritužba sa ciljem da se Srbija obaveže da istraži otmicu i ubistvo braće Bitići, kao i da kazni odgovorne za ovaj zločin, a pritužbu je podnela međunarodna organizacije „General Litigation“, prenosi Koha ditore izveštaj beogradskog Blica.
 
Postupak ispred radne grupe OUN za slučajeve nasilne likvidacije (WGEID) kao i poseban izveštaj OUN za odbranu istine i pravde, pokrenut je sa tzv. „opštom žalbom“, dok su inicijatori organizacija „General Litigation“ i porodica Bitići.
 
Mehmet i Agron Bitići, američki državljani, koji su 1999. godine ratovali u redovima OVK, uhapšeni su na granici između Kosova i Srbije. Svirepo su ubijeni u Petrovom Selu, a njihovi leševi su pronađeni u masovnoj grobnici 2001.
 
Kao što je poznato, organizacija „General Litigation“, pritužba WGEID-a i specijalnom izvestiocu za promociju istine i pravde usledio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedostka rezultata za napredak istraživanja zločina u toku rata, kao i nedostatak poziva organizacija civilnog društva u Srbiji specijalnom izvestiocu da učini isto. 
 
„Ponavljanje ovih poziva ukazuje na nezadovoljstvo uspehom u vezi sa političkom voljom Srbije u ispunjavanju svojih obaveza prema žrtvama iz devedestih godina prošlog veka,“ kaže se u izjavi organizacije „General Litigation.“ 
 
Ukazuje se i da su organizacije "Centar za humanitarno pravo", "Human Rights Watch", "Amnesty International", kao i Evropska komisija, izvestile da Srbija nije iznela pred sud nijedan sveobuhvatni službeni dokument o ratnim zločinima u ratovima devedesetih.
 
U pritužbi se kaže da Srbija nije uzela u razmatranje ispitivanje visokih zvačnika za koje se tvrdi da su bili na čelu komandnog lanca u slučaju ubistva braće Bitići. 
 
Pro- bono savetnik porodice Bitići, ambasador Robert Beri je ocenio da „suprotno izjavama koje dolaze iz vrha nove srpske Vlade, nema nijedne želje da se skine zaštita sa onih koji su odgovorni za ubistva.“  
 
U vezi sa „opštom pritužbom“ od WGEID se traži da zahteva od Vlade Srbije da reši sve problemi koji pritiskaju ovo istraživanje i krivčno sveobuhvatno službeno gonjenje u slučaju ubistva braće Bitići, a koje obuhvata i  bivšeg šefa policije Gorana—Gurija. 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.