Islamizam – srpska propaganda ili realna pretnja?

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Zamenik odlazećeg ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi optužio je Srbiju da širi propagandu o islamskom radikalizmu kosovskih Albanaca. Činjenice govore o sve učestalijem regrutovanju kosovskih Albanaca od strane radikalnih islamskih grupa.
 
Seljimi je izjavio da je pojava islamskog radikalizma na Kosovu rezultat propagande Srbije i Srba. U intervjuu televiziji Kljan Kosova, Seljimi je rekao da se “isto kao u ’90. godinama prošlog veka i danas Kosovari označavaju kao ljudi koji su prigrlili islamski radikalizam”.
 
On je rekao da je “sve to propaganda koja dolazi iz Srbije i od Srba”.
 
“Republika Kosovo je čistog obraza”, izjavio je on dodavši da “ISIS, Irak ili trgovina organima štete Kosovu bez obzira da li je to tačno”. 
 
Međutim, da li je odlazak sve većeg broja kosovskih Albanaca u džihad i njihovo učešće u terorističkim organizacijama, o čijim aktivnostima oni redovno obaveštavaju javnost putem društvenih mreža, propaganda ili činjenično stanje?
 
Ali za razliku od Seljimijeve ocene da se radi o srpskoj propagandi, na Kosovu činjenice govore da je više stotina mladih Albanaca regrutovano i da se kao mudžahedini bore u Siriji, Iraku i drugim zemljama.
 
Bljerim Ljatifi, profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini, izjavio je da se 15 godina u džamijama na Kosovu nesmetano propoveda islamski verski fanatizam, što je proizvelo militante kao što je Ljavdrim Muhadžeri.
 
Odgovornost za to, prema Ljatifiju, snosi najpre Islamska zajednica Kosova dozvolivši imamima džamija veliku slobodu u propovedanju.
 
“Koji faktori utiču na povećanje verskog fanatizma? Najpre, to je korumpirani politički sistem, zatim razoreno obrazovanje na svim nivoima, od obdaništa do univerziteta, kao i ekonomski pesimizam”, izjavio je Ljatifi u intervjuu portalu Gazeta Ekspres.
 
Portal Gazeta Ekpres donosi i priču o 24-godinjišnjem Ridvanu Haćifiju, koji je 2012. godine napustio mesto imama džamije u selu Bukovik kod Gnjilana, otišao na verske studije u Egipat, da bi se zatim pridružio terorističkoj mreži, opisujući ga kao “najnovijeg komandanta Albanaca koji se bore u Iraku na strani ISIS-a”.
 
Pitanje verskog radikalizma na Kosovu je ponovo u fokusu zbog užasa koji je izazvao kosovski Albanac, terorista, Ljavrdim Muhadžeri objavivši fotografiju na svom facebook profilu na kojoj se vidi kako seče glavu jednom šiitskom detetu. Ljavdrim je poznat kao vođa albanske brigade u Siriji i Iraku. On trenutno ratuje u Iraku kao pripadnik islamske militantne grupe ISIS. Kako se veruje, poslednjih nekoliko godina više stotina kosovskih Albanaca je otišlo da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.
 
Šta vlasti preduzimaju povodom ovakvih izveštaja?
 
Za razliku od Seljimija, zamenika Envera Hodžaja, koji koji kaže da se radi o propagandi Srbije i Srba, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je bila konkretnija zatraživši juče od bezbednosnih institucija Kosova da preduzmu mere u cilju sprečavanja i borbe protiv pretnji islamskog ekstremizma i radikalizma. 
 
Ona ih je pozvala da ovu pretnju shvate kao prioritet po sigurnost Kosova, regiona i šire, te da u saradnji sa partnerima spreče da Kosovo izvozi radikalne ekstremiste u svet.
 
Prethodno je u godišnjem izveštaju vlade Sjedinjenih Američkih Država o verskim slobodama na Kosovu za 2013. godinu ocenjeno da je na Kosovu povećano anti-semitsko raspoloženje i političko učešće konzervativnih islamskih grupa.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.