Žalba Olivera Ivanovića pred Apelacionim sudom u sredu, odbrana traži izuzeće albanskog sudije

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu lideru građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročišta 28. septembra. Predviđeno je da traju četiri dana. O žalbi na presudu odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Kontakt plus radiju da ono što, za sada, znaju u Ivanovićevoj odbrani jeste da je predsednik veća međunarodni sudija EULEX-a, ali da je jedan član veća lokalni sudija – Albanac, zbog čega su zahtevali i podneli zahtev Apelacionom sudu da veće bude sastavljeno isključivo od međunarodnih sudija.

"Smatramo da lokalni sudija u ovom predmetu ne može da radi. EULEX je osnovao misiju upravo zbog toga da bi presuđivao u predmetima za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju, a to su oni predmeti koji uključuju različite nacionalnosti, predmeti gde je krivično delo učinjeno na štetu jedne nacionalnosti od pripadnika druge, kao i ratne zločine," rekao je Vlajić.

On je dodao da ovaj slučaj upravo spada u tu grupu predmeta i da smatra da lokalno pravosuđe, odnosno lokalne sudije, u njemu ne treba da učestvuju.

"Kakva će biti odluka po našem zahtevu, ostaje da se vidi. Mi lično ne sumnjamo ni u jednog sudiju, ni međunarodnog, ni lokalnog, ali objektivno, činjenica da je sudija Albanac čini ga nepodobnim da nepristrasno odlučuje u ovom predmetu," ocenio je advokat Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je, krajem aprila, žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora, za krivično delo ratnog zločina iz 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici. Ivanovićeva odbrana smatra da proces politički motivisan.

Oliver Ivanović se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine kada je lišen slobode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.