Zadužbine Kosova i Metohije uskoro u novom izdanju i na srpskom – tiraž zavisi od čitalaca

Eparhija raško-prizrenska Srpske Pravoslavne Crkve, uz finansijsku podršku srpske vlade i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, započela je pripreme za izdavanje na srpskom jeziku knjige "Zadužbine Kosova i Metohije, istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe Srpskog naroda". Izdanje na srpskom jeziku sadržajno prati englesko izdanje "The Christian Heritage of Kosovo and Metohija: The Spiritual, Historical, and Aesthetic Heart of the Serbian People, 2014.", kao i ranije srpsko izdanje iz 1987. godine. Eparhija je istovremeno naglasila da će tiraž zavisiti od samih čitalaca, pozivajući ih da kupovinom knjige u pretplati podrže ovo izdanje. Knjiga u pretplati staje 9000 dinara, a njena maloprodajna cena po štampanju biće 18.000 dinara. Izdanje na engleskom je već nekoliko puta uspešno predstavljeno u svetu. Dostupno je i na Amazonu, kao i u biblioteci američkog kongresa, kada je Koha optužila SPC da i "dalje vrši propagandu protiv Kosova širom sveta".

Monografija se nalazi pred štampanjem. "Ova knjiga je živo svedočanstvo o istrajnom nastojanju Srpske Pravoslavne Crkve da očuva izuzetnu duhovnu i materijalnu kulturu, svoje vekovne spomenike i sačuva hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije," saopštila je Eparhija.

Monografija sadrži tekstove znamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, istorijska dokumenta i povelje, a potom i razna saopštenja i izveštaje iz prošlosti, kao i iz najnovije sadašnjosti. U knjizi važno mesto zauzima i Memorandum Svetog Arhijerejskog Sabora o Kosovu i Metohiji, a predgovor pokojnog Patrijarha Pavla, koji je i blagoslovio izdanje, daje knjizi poseban pečat, pa i ovom novom izdanju. 

Knjiga je tvrdog poveza u punom koloru (formata 23 h 30 cm), na preko 1.000 stranica, ilustrovana sa preko 700 kolornih reprodukcija svih važnijih istorijskih ličnosti, manastira, crkava, fresaka, ikona i umetničkih dela vrhunske vrednosti. Pakovana je u luksuznu kartonsku kutiju. 

Iz eparhije su, međutim, saopštili da tiraž srpskog izdanja "uveliko zavisi od nas samih", pozivajući čitaoce da knjigu kupe u pretplati zbog dvostruko jeftinije cene čime bi se pomoglo samo štampanje knjige: 

"Ova monografija, koju svaki srpski dom treba da ima, svakako je i izvrsno svedočenje za čitaoce širom sveta kojima je srpski i hrišćanski karakter naše svete kosovskometohijske zemlje gotovo sasvim nepoznat. Knjiga u pretplati staje 9.000 dinara, a u prodaji cena će iznositi 18.000 din. Ukoliko biste Vi ili Vaša ustanova poručili 10 ili više primeraka, time biste značajno pomogli štampanje, a takvim učešćem imali biste i ubuduće na raspolaganju sa istom pretplatničkom cenom potreban broj primeraka za prezentaciju prilikom poseta Vaših uvaženih gostiju," navode iz Eparhije, dodajući da će Zadužbine Kosova i Metohije, kao monografija najvišeg kvaliteta, služiti kao "znamenje svima nama i svim budućim naraštajima Srba da, uprkos svim istorijskim iskušenjima, osiguraju trajanje svetog Kosovskog zaveta".

Informacije o poručivanju knjige možete pronaći na zvaničnoj Internet prezentaciji Eparhije raško-prizrenske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.